Nejtěžší kamenné hodiny stojí u vyhlášené kamenické obce Slatiny. Váží kolem 8 tun

2. květen 2017
Česko – země neznámá

Víte, že u nás máme nejtěžší kamenné sluneční hodiny na světě? Stojí na Klatovsku na jihozápadě Čech, konkrétně u obce Slatina, která je známá svou bohatou kamenickou minulostí i současností. Zdejší pracovníci kamenolomu proto jeden obrovský žulový balvan umístili u cesty a vytvořili z něj skutečný unikát.

Při těžbě kamene se tak rozměrný kus podaří dobít málokdy. V kamenictví jde o významnou událost. Proto se ho rozhodli zachovat pro další generace. Balvan je opravdu gigantických rozměrů. Na výšku má 4 a na šířku 2,7 metru. Jeho váhu odhadli na 8 tun. A sluneční hodiny mu opravdu sluší.

Čas tu ukazují od roku 2005. Balvan stojí v kopci u silnice nad obcí Slatina směrem na Chanovice u vstupní brány do kamenolomu společnosti Průmysl kamene Příbram. Sluneční hodiny s precizně vyrytými čárami znázorňují západ slunce i přesný čas. Nechybí ani symboly astrologického zvěrokruhu, které informují o měsíčních znameních.

Důležitá je přesnost

Zruční kamenící vyleštili půlkruh, do kterého po nutných výpočtech vytesali jednotlivé dráhy. Záleží přitom na mnoha okolnostech. Na zeměpisné šířce a délce i na světových stranách.

Nodus vrhá stín

Na číselníku jsou římskými číslicemi vyznačeny hodiny středoevropského času. Při letním čase je tak potřeba přičítat jednu hodinu. Na ploše s číselníkem je umístěný takzvaný nodus, tedy tyč, která svým stínem určuje polohu na jednotlivých drahách a tím i přesný čas.

Slatinské sluneční hodiny mají navíc ještě jednu vychytávku. Pomocí dvou šroubů se dá nodus štelovat. Ale ani nejpřesněji seřízené sluneční hodiny toho moc nesvedou, když je pod mrakem.

A jak ve Slatině došli k tvrzení, že jde o nejtěžší kamenné sluneční hodiny na světě? O žádných těžších dosud neslyšeli, dodávají s nadsázkou. V České republice se nachází údajně na 2 000 slunečních hodin. Co se týče velikosti a váhy jsou ty u Slatiny pravděpodobně největší a nejtěžší.

autor: Pavel Halla
Spustit audio