Největší český rozcestník stojí v Mladoňově. Pošle vás do 196 zemí světa

4. leden 2017
Česko – země neznámá

Hraběšická vrchovina patří k jižnímu předhůří Jeseníků a kousek pod jejím nejvyšším vrcholem se rozkládá malá osada Mladoňov. Podle obřího rozcestníku, který stojí na zdejší návsi, by se mohlo zdát, že je to skutečný střed světa. Šipky odsud totiž míří do 196 zemí.

Mladoňovský rozcestník je vůbec největším svého druhu minimálně u nás. Neohromí vás jeho výška, která je kolem osmi metrů, ale to, že se na větvích rozsochy mohutné douglasky vyjímá celkem 196 šipek směřujících do hlavních měst států uznaných OSN. Právě tímto počtem destinací je zdejší rozcestník unikátní a dělá z Mladoňova pomyslnou křižovatku celého světa.

I když sám říká, že rozcestník je dílem nadšenců z celé obce, hlavní zásluhu na jeho vytvoření má místní patriot Petr Hloušek. Kmen objevil mezi palivovým dřevem na pile. „Původně to byl strom, který vyrostl v nějaké škole, snad ve Šternberku. Rozsocha byla ale už tak velká, že ji bylo nutné pokácet. A tak jsem ji objevil, koupil a stal se z ní základ rozcestníku,“ vysvětluje Petr Hloušek.

Jednotlivé destinace po dokončení základny co nejpřesněji odměřil GPS lokátorem a pak je nechal zapsat na šipky. Jsou rozlišené také barevně. Cedule směřující do zemí v Asii jsou žluté, do Austrálie a Oceánie zelené, do Ameriky červené, do Afriky černé a pro evropské země byla zvolena barva modrá.

Jen 200 km je to odsud i do Vídně

Nejkratší vzdálenost z Mladoňova odměřili nadšenci do Prahy, kam je to 183 km. Naopak nejvzdálenějším místem je patrně město Suva na Fidži, které je od Mladoňova 16 128 km. Vzdálenosti jsou uvedeny vzdušnou čarou, a protože v Mladoňově chybí letiště, ve skutečnosti bude cesta případného poutníka mnohem delší.

Rozcestník najdou návštěvníci Mladoňova před zdejší bývalou školou, kde dnes sídlí vyhledávané středisko ekologické výchovy. Kousek odtamtud je k vidění pomník padlým a také nejstarší a nejviditelnější památka Mladoňova – kostel sv. Mikuláše.

Ptáte se, jestli vede k největšímu českému rozcestníku turistická trasa? Bohužel ne. Prochází mimo Mladoňov a míří k nejvyšší hoře Hraběšické vrchoviny – 955 metrů vysokému Kamennému vrchu. Nejbližší „klasický“ rozcestník se tak nachází mimo samotnou vesnici - na samotě, nedaleko bývalého hostince U Dobré nálady.

autor: kbz
Spustit audio