Největší obytnou roubenku v Čechách mají v Kravařích na Českolipsku

19. srpen 2015
Česko – země neznámá

Po Česku je roztroušená celá řada malebných a památkově chráněných roubenek, které dýchají prastarou a mnohdy i pohádkovou atmosférou. V Libereckém kraji jich je hned několik. Třeba Kopicův a Dlaskův statek v Českém ráji, kde se natáčely oblíbené české pohádky. O něco méně známá je Vísecká rychta v Kravařích na Českolipsku.

Vísecká rychta drží údajně jeden rekord. Jde pravděpodobně o největší obytnou roubenou stavbu v Čechách. Malebnou roubenku, která vypadá jako z románu Boženy Němcové, si můžete projít s průvodcem nebo jen tak sami bez odborného výkladu.

Zalíbí se vám určitě už v hlavní světnici v přízemí. Jde o nejdůležitější obytnou místnost v celém domě, kde se odehrávalo i různé úřadování rychtáře. Díky prastarému, překrásně vyřezávanému a malovanému nábytku a také dřevákům postaveným ledabyle pod postelí máte pocit, jako byste se rázem přenesli do dějiště vesnického románu.

Vybavení malebné roubenky

Máselnice, necky a starodávné žehličky

Prohlédnete si také černou kuchyni, kde vás nejspíš ohromí obrovský průduch, starý komín – dýmník. K vidění jsou tu i obrovské díže na zadělávání těsta na chleba, v dalších místnostech pak máselnice nebo moučnice na skladování mouky.

A v další části roubenky mohou ženy v duchu vzdát hold moderním vymoženostem při návštěvě expozice věnované někdejšímu praní prádla. Muzeu se totiž podařilo získat řadu mandlů, necek, valch i starodávných žehliček.

Interiér největší české obytné roubenky

„Pořádáme také různé akce, při kterých některé z historických exponátů uvádíme do provozu, takže je možné si tu například na sucho vyzkoušet mandlování z dob našich babiček a prababiček,“ říká Jitka Cidlinová z Muzea v České Lípě, která Víseckou rychtou provádí návštěvníky.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.