Největší sladkovodní akvárium v Evropě najdete možná překvapivě v centru Hradce Králové

1. březen 2019

Vodní svět Jižní a Střední Ameriky, na desítky druhů sladkovodních ryb i malý prales – to všechno najdete jen na pár metrech krychlových uprostřed Hradce Králové. Obří akvárium stojí už přes 20 let a přízvisko „obří“ je i přes relativně malý prostor zcela na místě, neboť jde o největší sladkovodní akvárium v Evropě.

Před vchodem do vodního tunelu se ocitnete v deštném pralese. Na tropické lávce můžete sami na sobě poznat, co obnáší pobyt v tropech – kombinaci tepla s vlhkostí 85 až 90 procent. Zde se budete moci pokochat krásou rostlin, jako jsou orchideje, bromelie a tillandsie v obdivuhodné tvarové i barevné rozmanitosti ve více než 150 druzích a odrůdách.

Dojem deštného pralesa umocňuje občasný tropický déšť či uměle vyráběná mlha. Udržovat rovnováhu mikrosvěta tu ale pomáhá i několik desítek druhů hmyzu, například pavouků, kteří redukují počet parazitů, které by rostlinám mohli škodit. Ale nebojte se, sklípkani ani černé vdovy tu na vás nikde nevykouknou.

ČRo HK vysílal z Obřího akvária v Hradci Králové

Po průchodu pralesem jste najednou na dně sladkovodní tropické tůně se společenstvím ryb Jižní a Střední Ameriky. Žije zde přes 40 druhů ryb v celkovém počtu okolo 500 kusů a tisíce mláďat. Kromě ryb, které můžete znát ze svých akvárií, zde najdete i opravdové rarity.

Obří akvárium pojme 130 tisíc litrů vody

Nejvíce druhů ryb patří do čeledi Cichlidae. Tyto dravé ryby úspěšně odchovávají své potomstvo i v této tropické tůni. Spatřit můžete i mohutné přísavné krunýřovce. V žádném případě nelze přehlédnout až 90 centimetrů dlouhé ryby rodu Colossoma Serrasalmidae vážící až 23 kilogramů.

Celkový objem výstavní nádrže činí 130 tisíc litrů vody, což znamená hmotnost 130 tun - pro vaši představu: jedná se o váhu asi 40 sloních samic. Akvárium je 5 metrů dlouhé a 8 metrů široké. Výška hladiny ode dna je 4,8 metru. Pohled ze dna tůně umožňuje tunel z akrylátového skla o tloušťce 6,5 centimetrů, speciálně dovezený až z dalekého Japonska.

ČRo HK vysílal z Obřího akvária v Hradci Králové

Zkreslení je ale veliké, takže pro správný dojem o velikosti vodního prostoru před vámi průvodce doporučuje vylovit z paměti dětské gesto a přilepit nos na sklo akvária a poněkud „neinteligentním“ pohledem si tak vytvořit 3D obraz. A pak se vám zatají dech.

Obří akvárium v Hradci Králové je otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin a divácký bonbonek spatříte ve čtvrtek, to se totiž do tůně ponoří potápěč a přímo před zraky diváků krmí ryby z ruky.

Více informací naleznete na www.obriakvarium.cz.

V pátek 1. března připravil Český rozhlas Hradec Králové pro své posluchače tříhodinový tematický přímý přenos z Obřího akvária v Hradci Králové.

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související