Nejvýše položenou židovskou synagogu najdete v Hartmanicích na Klatovsku

20. květen 2016
Česko – země neznámá

Máme pro vás tip na výlet na Šumavu. Nebudeme ale šplhat po šumavských kopcích. Nanejvýš je zahlédneme od nejvýše položené synagogy na našem území. Židovská synagoga v Hartmanicích na Klatovsku už dnes svému původnímu účelu neslouží. Byla přestavěna na unikátní muzeum a výstavní a koncertní prostor.

Přitom ještě nedávno měla tahle stavba namále. Židovským bohoslužbám přestala sloužit po padesáti letech existence v roce 1938. Chvíli v ní pak dokonce bylo truhlářství. Po roce 1948 sloužila bývalá synagoga jako sklad pneumatik vojenských lesů a celkově byla po dlouhá desetiletí v dezolátním stavu. V roce 2002 se začalo s citlivou rekonstrukcí a přeměnou na muzeum a koncertní sál.

Synagoga v Hartmanicích před opravou

Vraťme se ale na začátek, do 19. století, kdy byla zdejší synagoga postavena. Svému účelu sloužila jako dům modliteb od roku 1883. Scházely se v ní přibližně dvě stovky věřících z Hartmanic a okolí. V té době netušily, jaké pohromy, nejen holokaust, přinese blížící se dvacáté století.

Budova přečkala nástup nacismu, dvě světové války i dlouhá léta totálního nezájmu totalitního režimu. Dnes, po téměř sedmdesáti letech, se nejvýše položené synagoze v České republice vrátila zpátky její důstojnost.

Koncertní sál, muzeum i Šumava jako na dlani

Hlavní zásluhu na tom má občanské sdružení Památník Hartmanice v čele s Michalem Klímou. Ocenění za citlivou rekonstrukci a zejména za nalezení nového využití na sebe nenechala dlouho čekat. V roce 2006 získala bývalá synagoga v Hartmanicích titul Stavba roku Plzeňského kraje, v témže roce pak i statut kulturní památky České republiky.

V bývalé synagoze se konají přednášky i koncerty

Kromě prohlídky zrestaurovaných prostor a několika artefaktů židovské víry vás při návštěvě muzea čekají i stálé expozice v podobě fotografií, písemností, ale také audiovizuálních zážitků: Spolužití Čechů, Němců a Židů na Šumavě a Šumavské vesnice zlikvidované po roce 1948.

A proč už krásně opravená stavba nemůže být znovu synagogou? V přísné židovské víře to není možné, pokud byla stavba znesvěcena. A to se bohužel stalo. V tomto případě nacistickou mládeží v roce 1938.

Lidé nezapomínají, ale umějí odpouštět a dívat se dopředu. A takovým příkladem je i zrekonstruovaná horská synagoga v Hartmanicích. Muzeum lidské křivdy a zla, ale také lásky, porozumění a víry v lepší budoucnost.

autor: Pavel Halla
Spustit audio