Nevšední muzeum techniky v Loukově má na 3000 exponátů. Od aut až po ponorku

29. srpen 2017
Česko – země neznámá

Při Pojizerské silnici se mezi obcemi Háje nad Jizerou a Bystrá nachází vesnička Loukov. A právě v té mají Muzeum techniky. Představuje na tři tisíce exponátů, od automobilů přes motocykly, motory až po rádia a fotoaparáty či dokonce ponorku. Exponáty vyrobené do roku 1945 nashromáždil bývalý motocyklový jezdec Pavel Bujárek.

Muzeum vzniklo po roce 1989 v bývalé traktorové stanici a návštěvník v něm najde na 40 motocyklů, především značky Jawa a ČZ, dále automobily, 40 stabilních motorů, ponorku, auto a moto motory, sbírku klaksonů a houkaček, magnetek, zapalovacích svíček, jízdních kol a jejich příslušenství, smaltované cedule, sbírku plechovek od olejů a také oddělení rádio a foto.

Vzácnější exponáty včetně vozů Jawa Minor a Aero se nacházejí v patře, kam se dostávají výtahem. Díky tomu jsou lépe chráněné před nechtěným stěhováním. Součástí muzea je také obsáhlý archív, ve kterém si listuje nejen Pavel Bujárek, ale nahlédnout do něj mohou i návštěvníci, kteří se v muzeu ponoří do časů, kdy páru střídal benzín, a do časů technických vynálezů bez složité elektroniky.

Místní chloubou je vůbec poslední Jawa Enduro 350, která byla vyrobená v roce 1989 a nikdy nebyla nastartovaná. Málokdo dnes ví, že značku Jawa nenesly jen motocykly, ale také automobily. V muzeu je k vidění dvoumístný Jawa Minor, se kterým Pavel Bujárek sjezdil Evropu a najezdil i 10 000 kilometrů po Rusku. Raritou muzea je prototyp vozu Škoda Tudor se šestiválcovým motorem o objemu 3,2 litru, který existuje zřejmě v tomto jediném exempláři.

Netradiční Kryštofovy strojní lázně

Prakticky už jen v muzeu dnes uvidíte stabilní motory. Největší ve sbírkách muzea v Loukově je od firmy Dobrý z Mladé Boleslavi a má obsah 50 litrů a výkon 20 koňských sil. Stabilní motory se používaly k pohonu strojních zařízení i zemědělských strojů. Znalci oceňují motor Remar vyrobený v Písku. Jde o kopii světového amerického výrobce a pan Remar při soudních přích o licenci o všechno přišel a většina vyrobených motorů byla zničena.

Motocyklové motory

Stabilní motor bublající venku před muzeem je srdcem zdejších strojních lázní. V nich se návštěvníci mohou zbavit nemoci dneška – stresu. Ne všichni totiž stojí o to poslouchat zvuk ptáků a toulat se přírodou. Léčba v Kryštofových strojních lázních probíhá při poslechu uklidňujícího pravidelného zvuku stabilního motoru, ke kterému vedení muzea doporučuje sklenku dobrého nápoje a pouští hudbu ze šelakových desek gramofonu na kliku.

S hudbou souvisí také sbírka rozhlasových přijímačů. Málokdo ví, že první autorádio vyrobila přeloučská firma Krešl už v roce 1930, o čtyři roky dříve, než se na trhu objevila autorádia dalších firem. Ve sbírce zaujme licenční radiopřístroj Philips vyrobený v přeloučské továrně už v roce 1928, který na světové výstavě v Paříži získal zlatou medaili.

Sbírky Muzea techniky v Loukově se stále rozšiřují, ale velké exponáty už není kam dávat. Proto se Pavel Bujárek v posledních letech věnuje především sbírání fotoaparátů, kterých má už přes 400. Muzeum techniky je otevřené denně mimo pondělí od května do konce října.

Spustit audio