Nevyhánějte užovky a žáby ze zahrady. Bohatě se vám odmění

21. leden 2017

Proč bychom měli lákat na vlastní zahradu hady nebo žáby? Hbitá ještěrka určitě přispěje ke kráse naší zahrady, ale hlavně pomůže v hubení škůdců. Nebudete proto potřebovat tolik chemie. Přivítejte tedy na zahradách nejen včely a čmeláky, ale také ptáky, obojživelníky, ještěrky a hady.

Obojživelníci lehce odstraní slimáky, různé červy a nežádoucí larvy komárů. Hadi zlikvidují přemíru myší a ptáci pochytají hmyz přímo z rostlin. Jak je tedy nalákat do zahrady? Zeptali jsme se zoologa Aleše Svobody.

Jak nalákat zvířata na zahradu

Rozmyslete si místo, které nebudete na zahradě úplně obhospodařovat, měla by to být skupina keřů, kout neposekané trávy, mohla by tam být i nějaká kláda., kde se budou zvířata cítit dobře.

Založte si přírodní kompost, ne celý plastový bez mezer, ale například dřevěný, kde si had najde mezeru, aby si na kompost mohl zalézt. Hadi jsou dobří především jako regulátoři škůdců. Samozřejmě že ne každý had je zmije. Lidé si zmiji často pletou s neškodnou užovkou hladkou, jsou si totiž velmi podobné. Užovka hladká je jiná v tom, že má za hlavou podkovu. A vyskytuje se na zahradách mnohem častěji než zmije. Ovšem klikatá čára ji může stát život, pokud zahrádkář podlehne panice.

Čtěte také

Nezapomínejte ani na ještěrky, které jsou také výborné v zahradním biologickém boji. V přírodě ale bohužel přicházejí o svá přirozená stanoviště. Můžete je podpořit výstavbou nějaké zídky, stačí jim hromada kamení, kde se budou cítit dobře. „Pokud chcete udělat super věc, poskládejte ještěrkám zídku a za ni navršte hromadu zeminy. Tak jí vytvoříte zimoviště a ještěrka u vás zůstane i přes zimu,“ doporučuje Aleš Svoboda.

Pozvěte si do zahrady sbor a vybudujte zahradní tůňku

V zimě je čas na budování jezírek a tůní. Těžké stroje vám nerozjezdí celou zahradu a neohrozí živočichy, které byste velkými zásahy mohli usmrtit. Jezírko se nehodí do každé zahrady, ale pokud máte za domem přirozenou mokřinu, je to ideální místo pro vodní hladinu. Pokud máte propustné podloží, vypomůže geotextilie a následně na to jezírková fólie. Jezírka se nehodí na příliš osluněná stanoviště, kde se daří řasám.

autor: jsl
Spustit audio