Než si zatopíte, nezapomeňte si domů pozvat kominíka

23. září 2017

Hodláte si zase po roce zatopit v krbu nebo v kotli? Nejprve byste si měli nechat zkontrolovat komín. Většinou prochází několika podlažími a je velice důležitou součástí celého objektu. Nic proto nenechávejte až na poslední chvíli.

Komíny se nejčastěji opravují frézování a vložkováním. Šetrnější opravu je možné provést pouhým vymazáním původního zdiva cementovou směsí, kterou se nově vypláští vnitřek průduchu. U pravidelně kontrolovaného komínu určitě nehrozí žádné urgentní opravy.

Čistit komín můžete i svépomocí, nicméně i tak je nutné, aby ho jednou za rok přišel zkontrolovat odborně způsobilý kominík. Nástroje by měly odpovídat průřezu kouřovodu a průduchu. Čistit se musí všechny komíny, také ty, kde si zatápíte pouze občas. Je nutné provádět čištění také v komínech, kde topíte nejen tuhými palivy, ale i plynem.

Komíny může kontrolovat každý držitel živnostenského listu v oboru kominictví. Kontrolami se zajišťuje pouze provozní bezpečnost a průchodnost, jak upozorňuje Michal Pechlát z rodinné firmy Kominictví Pechlát.

Revize je ale úkon mnohem náročnější. Provádí se při kolaudaci, ale také při změně spotřebiče. Dříve mohl dělat revize každý držitel živnostenského oprávnění v oboru kominictví, což již dnes neplatí.

Provádění revizí komínů od 1. 1. 2011 upravuje Nařízení vlády 91/2010Sb. Stejně tak specifikuje, kdo revize smí provádět. Což je velice důležité, protože se konečně stanovila minimální odbornost, bez které revize dělat nikdo nesmí. Buďte proto v případě výběru revizního technika velmi opatrní. Vyplatí se to.

Spustit audio