Mrkvová polévka s tahini
Páteční recepty přinášejí další tip na polévku podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Libanonskou mrkvovou polévku s tahini.
Budete potřebovat:
- 4 velké sladké mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 1 cibuli
- kousek zázvoru
- ½ lžičky římského kmínu a koriandru
- malý kousek skořice
- ½ lžičky kurkumy
- olivový olej
- 4 polévkové lžíce tahini
- sůl
- citronovou šťávu
- bílý a černý sezam na podávání
Postup:
- Rozehřejeme v hrnci olej a osmahneme celé koření.
- Přidáme jemně nakrájený zázvor a cibuli.
- Až cibule zezlátne, přidáme kurkumu, přisypeme na kolečka nakrájenou mrkev a zalijeme vodou (těsně nad povrch mrkve).
- Osolíme a vaříme pod pokličkou, až je mrkev úplně měkká.
- Oheň vypneme a polévku rozmixujeme na hladký krém.
- Pokud je potřeba, zředíme polévku vařící vodou.
- Během mixování přidáme tahini a podle chuti – citronovou šťávu.
- Polévku podáváme ozdobenou praženým bílým a černým sezamem, s čerstvým arabským chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka