Jahodová slast
Dnešní recept nám poslala posluchačka Věra. Peče ho ráda a často a zvlášť v době, kdy dozrávají jahody na zahrádce. Pojďte se tedy společně pustit do Jahodové slasti – jak tomuto receptu přezdívá celá její rodina.
Peče se klasicky na plechu a podle naší posluchačky se po ní vždy doslova zapráší.
Na těsto budete potřebovat:
- 20 dkg mletého cukru
- 20 dkg hrubé mouky
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- hořčicovou skleničku oleje a stejné množství i vlažné vody
- lžíci kakaa
- 1/3 prášku do pečiva
Cukr utřeme se žloutky a postupně přidáme olej, mouku, vodu, kakao, prášek do pečiva a sníh ze 4 bílků. Těsto pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut.
Na jahodovou vrstvu budete potřebovat:
- 15 dkg mletého cukru
- 1/2 kostky másla
- 1/2 kostky tuku
- 1 a půl jahodového pudinku (uvařeného v půl litru vody)
- jahody (čerstvé nebo zmražené)
Máslo a tuk vyšleháme s cukrem, přidáme pudink a nakrájené jahody – množství si upravíte podle chuti. Po upečení natřeme na těsto a polijeme nebo zastrouháme čokoládou. Pak už stačí jen svolat strávníky ke stolu a uvařit si dobrou kávu nebo čaj.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.