Domácí tvaroh
V úvodu dnešního pravidelného setkání nad receptem Apetýtu si něco povíme o jedlých květech – romantická dekorace, ale i ingredience do vaření.
Jakou květinu vybrat z fascinujícího povídání Josefa Maršálka? Sedmikrásky prý nosí štěstí, a navíc léčí. Jsou nabité tříslovinami, minerálními látkami a obsahují spoustu vitaminu C. Pomůžou vám od nachlazení, kašle a zahlenění. Působí hojivě a protizánětlivě. Osvědčily se při zánětech ledvin a močových cest.
A jaké krásy umí sedmikráska v kuchyni? Květy a listy báječně chutnají v salátech. Chutný a zdravý je i čaj z kvítků, léčivé účinky má také sedmikráskový sirup. Čerstvé květy můžete pojídat jen tak, přidat je do polévek nebo jimi posypat chleba s tvarohem. A tady se nabízí originální typ do kuchyně na výrobu domácího tvarohu.
Budete potřebovat:
- 1 litr mléka
- 1 lžíci octa
Postup:
- Směs zahřejete na 90 °C, ihned odstavíte z plotny.
- Mléko necháte vysrážet a pak scedíte přes řídký cedník vyložený plátnem.
- Tvaroh si labužnicky v silné vrstvě natřeme na čerstvý chleba a posypeme květy sedmikrásek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.