Domácí sýr z tvarohu
V Babských radách zazněl recept na domácí sýr z tvarohu od paní Radky z Třebíče. A jelikož posluchači volali a ptali se, jak si chutný domácí sýr vyrobit, neváhali jsme a recept zařadili do dnešního dopoledního Apetýtu.
Na domácí sýr z tvarohu budete potřebovat:
- 250 g kostku tučného měkkého tvarohu
- 250 ml mléka
- 1 lžíci másla
- půl lžičky jedlé sody
- sůl a koření podle chuti
Postup:
- Rozdrobený tvaroh a mléko vložíme do hrnce. (Ideální je hrnec s dvojitým dnem nebo teflonový.)
- Tvaroh s mlékem za stálého míchání zahříváme, dokud se nezačne srážet hustá sýrová hmota a neoddělí se syrovátka.
- Pokud by nedošlo ke srážení, můžeme přidat lžičku citronové šťávy, která tomu pomůže.
- Na čistý hrnec nebo mísu položíme sítko a vyložíme ho plátnem nebo utěrkou.
- Na plátno přelijeme směs z hrnce, necháme odkapat syrovátku a hmotu v plátnu ještě vymačkáme, abychom se zbavili veškeré syrovátky.
- Do původního hrnce dáme máslo, přidáme sýrovou hmotu a jedlou sodu a směs za stálého míchání zahříváme.
- Sýr by se měl začít tavit.
- Pokud se dostatečně netaví, přidáme ještě malé množství jedlé sody.
- Hrnec s roztaveným sýrem odstavíme z plotny, přidáme do něj sůl, bylinky nebo koření podle našeho výběru a vše zamícháme.
- Domácí sýr z tvarohu formujeme buď v silikonových formičkách nebo, pokud použijeme pevnou nádobu, vložíme do ní potravinovou fólii, aby se nám později ztuhlý sýr dobře vytahoval.
- Tento základ domácího sýru z tvarohu necháme ztuhnout v lednici, ideálně přes celou noc.
Z uvedeného množství ingrediencí získáme asi 200 gramů domácího sýra.
Související
-
Slovenská baba podle posluchačky Sylvy
Posluchačka Sylva z Hranic nám pravidelně posílá zásobu zajímavých tipů do pondělních Babských rad, ale i důvtipných receptů. Dnes se s vámi o jeden z nich podělíme.
-
Domácí tvaroh
V úvodu dnešního pravidelného setkání nad receptem Apetýtu si něco povíme o jedlých květech – romantická dekorace, ale i ingredience do vaření.
-
Koláč s ovocem a drobenkou podle Josefa Maršálka
Česká republika se v celosvětovém měřítku řadí na první pozici v konzumaci máku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.