Celerovo-hříbková polévka
Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.
Budete potřebovat:
- 80 g šalotek, nakrájených nadrobno
- 2 lžíce másla, nejlépe přepuštěného
- 400 g hřibů (čerstvé nebo mražené), 1/2 dávky na kousky, 1/2 na plátky
- 500 g celeru, na kostičky
- 1 bobkový list
- 250 g jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostky
- 200 ml jablečné šťávy
- 1 l zeleninového vývaru nebo vody
- 250 ml smetany ke šlehání, 33%
- 150 g řapíkatého celeru, na plátky + celerová nať na ozdobu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Šalotku zpěňte na části másla.
- Přidejte polovinu dávky hřibů nakrájených na kousky, kostičky kořenového celeru a bobkový list.
- Opékejte na mírném ohni tak, aby se zelenina nezabarvila, jen změkla.
- Osolte, přihoďte jablka a zalijte jablečnou šťávou.
- Krátce povařte, pak přilijte vývar a vařte pod poklicí doměkka.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a propasírujte.
- Přilijte smetanu na zjemnění, část si odložte k podávání, dochuťte a prohřejte.
- Plátky hub a řapíkatý celer orestujte na zbylém másle, osolte a opepřete.
- Polévku podávejte s kopečkem opečených plátků hřibů a celeru, celerovou natí a lžící smetany.
Související
-
Belgická bramborová polévka
Každý pátek vám nabízíme jednu polévkovou inspiraci, dnes se za ní vydáme do Belgie.
-
Brokolicový krém
Výživově bohatá, chuťově zajímavá a na přípravu velmi rychlá – tak bychom mohli uvést recept na brokolicový krém.
-
Fazolová polévka s vlašskými ořechy
Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.