Bílé pečivo jako od pekaře
Toto pečivo je velmi dobré, ať už z něj připravíme rohlíky, housky nebo něco jiného. Olej, který se do těsta přidává, činí těsto vláčné a dost možná by pečivo vláčné vydrželo i několik dní. Ale těžko se o tom přesvědčíte, protože zmizí dříve, než vychladne.
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 50 ml oleje
- 2 lžičky soli
- Na kvásek: 30 g droždí, 5 polévkových lžic teplého mléka, 1 lžička cukru
- Na potření: 1 vejce, 1 PL mléka
- Na posypání: hrubozrnná sůl, mák, sezamové nebo lněné semínko, kmín
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, olej, vzešlé droždí a teplým mlékem zaděláme pružné nelepivé těsto. Na teplém místě ho necháme vykynout. Když těsto zdvojnásobí objem, přendáme ho na pracovní desku a rozdělíme ho na 10 – 12 stejných dílů. Z každého vytvoříme buď rohlíky, bulky, houstičky nebo jiné pletýnky. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě cca 20 minut kynout. Potom pečivo potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem, posypeme zvolenými semínky, kmínem či solí a ve vyhřáté troubě pečeme při 170°C dozlatova. Doba a teplota pečení je závislá na typu trouby.
Poznámka: hladkou pšeničnou mouku můžeme z části nahradit třeba moukou celozrnnou, pohankovou, kukuřičnou a podobně.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.