Celozrnná pizza
Tentokrát zavítáme v Apetýtu do italské kuchyně. Vybrali jsme totiž recept na pizzu. I když nutno dodat, že ty úplně první placky pizzy, tedy chlebové placky, dorazily do Itálie z Řecka.
Za první pravou italskou pizzu, tak jak ji známe, je považována ta, kterou vyrobili v Neapoli kolem 17. století. Obsahovala pouze těsto, čerstvá rajčata, česnek, olej, byla posypaná bazalkou a oreganem a prodávala se jako jídlo pro chudé.
Receptů na domácí pizzu najdeme spoustu. My jsme pro vás vybrali tip na pizzu celozrnnou.
Potřebujete:
na těsto:
- 120 g celozrnné špaldové nebo žitné mouky
- 4 g sušeného droždí
- 100 ml teplého mléka
- 2 lžíce oleje
- 1 lžičku třtinového cukru
na směs:
- 300 g rajčat v konzervě
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci oregana
- 1 lžičku tymiánu
- špetku soli
na ozdobu:
- 100 g mozzarelly
- 2 větší čerstvá rajčata
Postup:
- V míse smícháme mouku, droždí, olej, mléko a cukr.
- Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
- Následně smícháme rajčata z konzervy, prolisovaný česnek, oregano, tymián a sůl.
- Vyknuté těsto rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
- Těsto můžeme vyválet do kruhu.
- Poté posypeme připravenou směsí z rajčat.
- Nakonec ozdobíme na plátky nakrájenými čerstvými rajčaty a mozzarellou.
- Pečeme na 190 stupňů asi 25 minut.
Tip: Pizzu můžeme samozřejmě připravit i v masové variantě se šunkou nebo kuřecím masem.
Související
-
Pizza z listového těsta podle pekaře a cukráře Josefa Maršálka
V pondělním Apetýtu zveme k dobrým kuchařským radám českého pekaře a cukráře a také porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka.
-
V Římě postavili automat na čerstvou pizzu. Mezi Italy vyvolal rozruch a pohoršení
V italském hlavním městě postavili vůbec první automat na čerstvou pizzu. Novinka, která zhruba za tři minuty upeče pizzu, teď mezi místními vyvolává protichůdné reakce.
-
Tip Juliany Maškrtnice: Zajděte na tradiční neapolskou pizzu s nadýchaným okrajem
Pekařka a foodblogerka Juliana Fischerová Maškrtnica doporučuje vyzkoušet tradiční neapolskou pizzu v brněnské pizzerii Doe Boy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka