Jarní pažitková omáčka
Recept na pažitkovou omáčku je jednoduchý a rychlý, naučí se ho i méně zkušené hospodyňky.
Recept nám poslala posluchačka Jana z Moravských Knínic.
Budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 větší jarní cibulku (bílou část)
- 1 svazek pažitky
- cca 1/2 l mléka
- 100 g zakysané smetany
- snítku libečku
- sůl
- pepř
- 2 kuličky nového koření
- cukr dle chuti
Postup:
- Cibulku nakrájíme na kousky, pažitku nadrobno.
- Rozpustíme máslo a zesklovatíme cibuli.
- Přisypeme mouku a restujeme minutku.
- Jíšku zalijeme mlékem a přidáme libeček, třetinu pažitky, sůl a nové koření.
- Vaříme a mícháme asi 15 minut.
- Omáčku rozmixujeme a 2 lžíce smícháme se smetanou.
- Přidáme do omáčky, vmícháme zbytek pažitky a dochutíme.
- Můžeme dochutit podle toho, jak máme rádi, do sladko kysela.
- Podáváme k vařenému masu, vejcím a bramborám.
Související
-
Špagety s tofu omáčkou
Máme za sebou dny hojnosti a tak vám možná přijde vhod tip na něco lehkého. Do Apetýtu jsme vybrali recept na špagety s tofu omáčkou.
-
Kuřecí stehna s česnekovou omáčkou
Pokud máte pocit, že už jste při pečení kuřecích stehen vyzkoušeli vše, nenechte se mýlit. Dnes se s Apetýtem naučíte kuřecí stehna s česnekovou omáčkou.
-
Špenátové knedlíčky s omáčkou z rajčat
K přípravě následující bezmasé pochoutky budete potřebovat kromě špenátu především rajčata. Ta našemu zdraví prospívají díky obsahu přirozených antioxidantů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.