Avokádová majonéza
Dnešní recept najdete i v nové knize Jarky Vykoupilové Babské rady na celý rok. Kniha bude slavnostně pokřtěna i představena 1. září ve vysílání speciálního Apetýtu.
Bonusy konzumace avokáda:
- Kožní problémy zmírní vysoce kvalitní rostlinný tuk obsažený v avokádu.
- Konzumace avokáda léčí oběhové obtíže a snižuje vyšší krevní tlak díky obsahu draslíku.
- Hubnutí podpoří účinné látky obsažené v avokádu, které snižují hladinu inzulinu.
- Kosmetickým bonusem je vitamin E, proto mastná avokádová maska z rozmačkané dužiny vyživuje, zvláčňuje a vyhlazuje vyschlou pleť.
- 2 zralá avokáda, zbavená pecek a oloupaná
- 1 hrnek podmáslí
- 1/4 hrnku majonézy
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1/4 hrnku bílého vinného octa
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 stroužek česneku, nakrájený na kousky
- šťáva z půl limetky
- 1/4 hrnku petržele, nasekané
- 2 lžíce pažitky, nasekané
Postup:
- Vložte obě avokáda, podmáslí, majonézu, zakysanou smetanu, ocet, sůl, pepř, česnek a šťávu z limetky do mixéru a mixujte dohladka.
- Nalijte do mísy, přisypte bylinky a dobře promíchejte.
- Přelijte do sklenice, ve které chcete dresink skladovat, dobře zavřete a uložte do lednice.
Související
-
Dip z avokáda
V pondělních Babských radách jsme velebili avokádo a jeho blahodárné účinky nejen při konzumaci, ale třeba i využití v kosmetice.
-
Kuskus s borůvkami
V Babských radách jsme se věnovali borůvkám a tomu, jak jsou užitečné. Připomeneme, že borůvky podporují střevní sliznici, dezinfikují, obsahují antioxidanty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.