Tipy na víkend v Praze: zamiřte na Prague Bike Fest, do kina Světozor nebo na výstavu motýlů

26. duben 2024

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Prague Bike Fest

  • sobota 27. a neděle 28. dubna, Praha 7

Výstaviště v Holešovicích se o víkendu promění v ráj cyklistů. Prague Bike Fest slibuje neskutečné množství aktivit pro všechny cyklisty bez ohledu na zkušenosti a preference. Adrenalinové skoky v rámci Big Air show, závod Fixed Gear Race, workshopy, soutěže nebo přednášky, a samozřejmě také expozice cyklistických značek a novinek z Čech i ze zahraničí.

Street food + Amerika na Smíchovské náplavce

  • sobota 27. dubna, Praha 5

Smíchovská náplavka vám nabídne cestu Amerikou od šťavnatých burgerů, hot dogu či corn dogu, trhaného vepřového, přes mac´n´cheese, mexické tacos, empanadas, argentinské steaky až po pikantní kuřecí křídla. A čeká vás i sladká tečka v podobě dozlatova usmažených churros, bubble wafflí nebo rolované zmrzliny.

Karlínský street food festival

  • neděle 28. dubna, Praha 8

S ochutnávkou street food specialit můžete pokračovat v neděli na Karlínském náměstí. Více než 50 stánků nabídne tu nejlepší moderní gastronomii, chybět nebude ani živá muzika a zábava pro děti, kreativní dílny a pro ty odvážnější i tetovací salon.

Vítání čarodějnic na Střeleckém ostrově

  • pátek 26. až sobota 27. dubna, Praha 1

V centru města můžete zapálit čarodějnice a uhasit žízeň. Velkolepá světelná show spojená s degustací mimořádných vín láká na Střelecký ostrov. Prezentovat se tu budou malá rodinná vinařství nejen z jižní Moravy, ale i z oblasti starého a nového světa, jejichž produkci běžně neochutnáte. Součástí akce bude živá hudba a tematické soutěže na pódiu.

Světozor Dvacet

  • pátek 26. až neděle 28. dubna, Praha 1

Dvacet let novodobé historie provozu oslaví kino Světozor třídenní přehlídkou filmů, které jsou v české distribuci opomíjené, ale o to víc je stojí za to vidět. Mezi vrcholy přehlídky patří uvedení diváckého hitu z Karlových Varů Red Rooms nebo předpremiéra nového snímku Sofie Coppoly Priscilla, kterou promítnou z 35mm filmového pásu.

UMtrh

  • pátek 26. až neděle 28. dubna, Praha 1

Před Rudolfinem najdete už od pátku UMtrh, kde potkáte mnoho šikovných českých tvůrců, kteří budou prodávat své výrobky. Kromě gastronomických zážitků vás tu tedy čeká i design, móda nebo šperky. Po celou dobu akce pofrčí i doprovodný hudební live program. Těšit se můžete například na zpěvačky z konzervatoře Jaroslava Ježka.

Motýli: Dobrodružná cesta

  • pátek 19. dubna až neděle 2. června, Praha 7

Čtěte také

Skleník Fata Morgana v Botanické zahradě Praha opět zaplní tropičtí motýli. Letošní výstava vás vezme na dobrodružnou cestu, během které zjistíte, že i mezi motýly jsou nejen peciválové, ale také velcí cestovatelé, kteří dokážou urazit obrovské vzdálenosti. Čeká vás putování za poznáním světa z motýlí perspektivy. A pokud budete mít štěstí, stanete se svědky kouzelné proměny z kukly v dospělého motýla.

Výstava Planeta Praha

  • do 1. září, Praha 2

Čtěte také

Centrum architektury a městského plánování připravilo spolu s tvůrci dokumentárního filmu a knihy Planeta Praha stejnojmennou výstavu. Pro návštěvníky je připravena řada interaktivních prvků, včetně virtuální reality. Nahlédněte do světa našich zvířecích spolubydlících, jak vidí metropoli a život v ní? A jak využívají městské prostředí? Odpoví expozice, která trvá až do září.

Výstava KAFKAESQUE 

  • do 22. září, Praha 7

Čtěte také

Pražský rodák Franz Kafka je jedním z klíčových autorů 20. století. Jeho romány, příběhy a korespondence byly přeloženy do desítek jazyků. Letos je to 100 let od jeho úmrtí, což připomíná výstava v Centru současného umění DOX. Více než třicet umělců tak představuje vlastní kafkovské pojetí současného světa. Připraveny jsou také diskuse, filmové projekce nebo koncerty.

Výstava Czech Press Photo

  • do konce srpna, Praha 1

Čtěte také

V Nové budově Národního muzea můžete navštívit výstavu již 29. ročníku prestižní novinářské soutěže Czech Press Photo. Prezentovány jsou oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý rok. Celkem je k vidění více než 470 tištěných fotografií a více než 240 snímků v obrazovkách a projekcích od 120 autorů. Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program.

Rádiová stezka

  • Praha – Satalice

Čtěte také

Studenti 1. IT Gymnázia v Satalicích vytvořili naučnou stezku na počest rádiové historie. Vysílání začalo 18. května 1923 ve stanu v pražských Kbelích a v sousedních Satalicích byla vybudována rádiová stanice. Dnes v budově sídlí právě zmíněné gymnázium a trasa vede kolem něj parkem. Projít si ji může kdokoli, má osm zastávek a vznikla k ní i aplikace.

Další akce:

Pražský Majáles, Festival klášterních pivovarů s Volbou sládků, Čarodějnice na Vltavě, Noční koloběžkování, Festival ABC, Festival Výtvarka!!!

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.