Pečený losos na černém lůžku. Jednoduché, ale téměř slavnostní
Aby vynikla jemná chuť lososa, nebudeme ostatní ingredience příliš kořenit. Stačí, abychom koření jen „tušili".
- 2 ks čerstvých filetů mořského lososa po cca 150 g
- 1 lžíce kvalitního rostlinného oleje
- mletý bílý pepř
- citrónová šťáva
- snítka rozmarýnu
- sůl
- olej na pečení
- 200 ml černé čočky
- 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření
- 1 středně velká mrkev
- 2 PL jemně nakrájeného pórku
- sůl
Omyté a osušené porce lososa osolíme, opepříme, pokapeme olejem a citrónovou šťávou. Na takto připravené porce ryby položíme snítku rozmarýnu a v chladu necháme cca 1 hodinu odležet. Mezi tím připravíme čočku, kterou několikrát propereme a zalijeme dostatečným množstvím vody, cca 1 cm nad povrch čočky. Přidáme všechno koření kromě soli a uvaříme do měkka. To trvá cca 25 minut. Z uvařené čočky odstraníme koření, osolíme ji a vmícháme nastrouhanou syrovou mrkev a na jemné plátky nakrájený pórek a řádně promícháme. Takto připravenou čočku vkusně naservírujeme na talíř.
V pánvi rozpálíme olej a připravené odleželé plátky lososa opečeme z každé strany 5 - 7 minut. Opečené ryby dáme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk a pak je hned položíme na „lůžko“ z černé čočky. Na horkou opečenou rybu dáme pro dobrou chuť malý kousek másla. Podáváme s opečenými bramborami, čerstvou zeleninou a podle chuti můžeme zvolit ještě nějakou vhodnou omáčku, například holandskou, rybízovou nebo divoké brusinky.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.