Celerový salát s ovocem. Zdravý a moc dobrý
Na salátu si nejen pochutnáme, ale jeho konzumací uděláme také něco pro své zdraví. Celer obsahuje bílkoviny, silice, vitaminy a minerální látky, především hořčík, vápník, fosfor, draslík a sodík. Celer bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Varianta s ovocem a ořechy, to je přímo královská kombinace.
- 300 g očištěného celeru
- 1 litr vody
- 1 citrón
- 200 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu
- 1 pomeranč
- hrst jader vlašských ořechů
- 2 PL rozinek
- 1 PL tekutého medu (čekankový, rýžový nebo datlový sirup)
Oloupaný, očištěný, omytý a osušený celer najemno nastrouháme. Přelijeme ho vodou, do které jsme vymačkali citrónovou šťávu a ponecháme v ní cca 2 minuty. Potom celer scedíme, ale vodu příliš nevymačkáváme. K nastrouhanému celeru přidáme na kousky nakrájený ananas a dužinu z ½ pomeranče, rozinky a ořechy. Zalijeme šťávou z druhé poloviny pomeranče a promícháme. V chladu necháme chvíli proležet. Před podáváním každou porci pokapeme medem nebo zvoleným rostlinným sirupem.
Poznámka: vodu s citrónovou šťávou používáme na přelití nastrouhaného celeru jednak proto, aby neztmavnul, to by nevypadalo na talířích moc pěkně, spíš unaveně a nepříliš čerstvě a také proto, že dostane výraznou chuť.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.