Celerový salát s ovocem. Zdravý a moc dobrý

Na salátu si nejen pochutnáme, ale jeho konzumací uděláme také něco pro své zdraví. Celer obsahuje bílkoviny, silice, vitaminy a minerální látky, především hořčík, vápník, fosfor, draslík a sodík. Celer bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Varianta s ovocem a ořechy, to je přímo královská kombinace.

Ingredience
  • 300 g očištěného celeru
  • 1 litr vody
  • 1 citrón
  • 200 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu
  • 1 pomeranč
  • hrst jader vlašských ořechů
  • 2 PL rozinek
  • 1 PL tekutého medu (čekankový, rýžový nebo datlový sirup)

Oloupaný, očištěný, omytý a osušený celer najemno nastrouháme. Přelijeme ho vodou, do které jsme vymačkali citrónovou šťávu a ponecháme v ní cca 2 minuty. Potom celer scedíme, ale vodu příliš nevymačkáváme. K nastrouhanému celeru přidáme na kousky nakrájený ananas a dužinu z ½ pomeranče, rozinky a ořechy. Zalijeme šťávou z druhé poloviny pomeranče a promícháme. V chladu necháme chvíli proležet. Před podáváním každou porci pokapeme medem nebo zvoleným rostlinným sirupem.

Poznámka: vodu s citrónovou šťávou používáme na přelití nastrouhaného celeru jednak proto, aby neztmavnul, to by nevypadalo na talířích moc pěkně, spíš unaveně a nepříliš čerstvě a také proto, že dostane výraznou chuť.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko