Nová rozhledna na Náchodsku stojí na Signálu. Krásně z ní uvidíte na Krkonoše

21. září 2017
Česko – země neznámá

Název vrchu Signál v obci Horní Radechová na Náchodsku je nejspíš novějším tvarem starého českého pojmenování pro místo, které sloužilo k předávání různých zpráv signálními ohni. Odpovídají tomu i další místní pojmenování jednotlivých návrší jako Strážní vrch, Strážka, Vartiště, Hlídka a další.

K výstavbě rozhledny na vrchu Signál přispěl projekt Místa plná rozhledů v Euroregionu Glacensis. Dřevěná konstrukce s ocelovým schodištěm uprostřed ve tvaru šroubu má vyhlídkovou plošinu ve výšce 25,2 metru nad terénem, což umožňuje kruhový výhled do velkých vzdáleností. Výškou se rozhledna řadí mezi nejvyšší z nově budovaných rozhleden a je výraznou dominantou krajiny. Pokud pojedete do Slavíkova po silnici z Horní Radechové do Hronova, určitě ji nepřehlédnete.

Stavba začala v květnu 2014 a skončila o šest měsíců později. Na rozhlednu bylo použito téměř 10 tun oceli a 29 kubíků dřeva. „Cesta k uskutečnění byla dlouhá, a ne jednoduchá, spolupracovali jsme s obecně prospěšnou společností Branka, která se zabývá rozvojem cestovního ruchu v Kladském pomezí. Určitě se to ale vyplatilo, protože je to velmi pohledná stavba, ze které jsou při dobré viditelnosti jedinečné výhledy na Krkonoše, Jestřebí a Javoří hory, Ostaš, Bor, na Hronov, polské Góry Stolowe, na Králický Sněžník a další místa,“ říká starosta Horní Radechové Jiří Seidl.

Na vlastní nebezpečí

Rozhledna Na Signálu je přístupná celoročně, bezplatně a na vlastní nebezpečí. Nedoporučuje se stoupat nahoru za nepříznivého počasí: při silném větru, bouřce nebo při námraze či náledí.

Izolovaný pěchotní srub T-S 1 a v těsné blízkosti rozhledny u Slavíkova opravuje skupina nadšenců z Feagler o. s.

Na vrchu Signál stojí na dohled od rozhledny také pěchotní srub T-S 1 a Kota A, kousek od něj pěchotní srub T-S 1b Kota B. Vznikly v rámci československého opevnění před druhou světovou válkou. O první z nich pečuje neziskové občanské sdružení Feagler, které se zaměřuje na vojenskou historii. Stavbu do svého vlastnictví získalo v roce 2009.

„Naším cílem i přáním je zrekonstruovat srub tak, aby po stavební stránce co možná nejvěrohodněji připomínal stav v roce 1938. Interiér bychom chtěli proměnit v muzeum s expozicí, která by mapovala situaci Československé republiky kolem roku 1938 a připravenost tehdejší armády na možný střet s hitlerovským Německem,“ přibližuje nadšenec František Bauer z Pardubic. Zájemci se do postupně rekonstruovaného pěchotního srubu mohou příležitostně podívat o víkendech, kdy členové sdružení pokračují v obnově vojenské památky.

autor: VaW
Spustit audio