Nová sedací souprava může zásadně změnit charakter obývacího pokoje. Její výběr nepodceňujte

3. listopad 2018

Podzim i zima je obdobím, kdy trávíme mnohem více času doma s rodinou i přáteli. Většinou přijímáme návštěvy v obývacím pokoji, kde také prožíváme volný čas. Pokud chcete blížící se vánoční svátky prožít v příjemném prostředí, je nejvyšší čas vybrat si novou sedací soupravu. Vytváří zásadní charakter obývacího pokoje a může nahradit i pohodlné lůžko. O tom, jak vybírat a jaké jsou novinky na trhu, jsme si povídali s designérem Michalem Karafiátem ze společnosti Böhm.

 

Moderní sedací soupravy zaručí naprostý komfort i designové oživení bytu. Sedací souprava vytvoří zásadní charakter obývacího pokoje a je proto nejdůležitějším kusem nábytku. Patří mezi finančně náročnější vybavení, kterým lze hodně zlepšit, ale i hodně pokazit. Výběru je proto nutné věnujte maximální pozornost. Pokud kupujete sedací soupravu již do zařízeného interiéru, využijte možnosti vizualizace, kterou vám nabídne každý specializovaný prodejce kvalitních sedacích souprav. A jestli si obývací pokoj teprve nově zařizujete, určitě je vhodné poradit se s bytovým designérem.

Obývací pokoj, místo, kde běží život. A většinou právě na sedačce…

Obývací pokoj je místem setkávání rodiny, ale i místem, kde přijímáme návštěvy a setkáváme se s přáteli. Sedací souprava je ale zároveň i místem, kde relaxujeme. Ostatní nábytek sedací soupravu pouze doplňuje. Pryč jsou ale doby, kdy sedačka měla dvě polohy - na sezení, a pokud se rozložila i na příležitostné spaní. Dnes se navíc začínají měnit i samotné obývací pokoje. Televize už nehraje centrální roli, jako tomu bylo donedávna. Mnoho lidí stále častěji používá tablety a notebooky a to vytváří i nové potřeby na využití sedacích souprav. S tabletem nebo notebookem se na sedačku potřebujeme usadit v různých polohách. A to zohledňují i nové návrhy sedacích souprav.

Sedací souprava

Mezi novinkami vedou modulární sedací soupravy, oblíbená jsou i USB nabíječky

Pryč je doba klasických sedaček v jednom kuse. Jsou sice klasikou, kterou nic nezkazíte, ale stále oblíbenější jsou tzv. modulární sedačky, které vypadají jako různé velké a tvarované taburety s opěradly poskládané k sobě. Jsou vhodné právě při používání tabletů a notebooků. Je možné s nimi pohybovat dle potřeby po obývacím pokoji a skládat různé sedací sestavy. Luxusní sedačky mají navíc elektrické polohování, které významně zvyšuje pohodlí. Sedačky mají mechanismus kterým se polohuje se sedák, podhlavník i podnožky, které pomalu vyjíždí a podporují nohy. Tyto elektrické mechanismy maximálně zvyšují komfort sezení. Pro náročnější jsou i sedací soupravy s vestavenou USB nabíječkou nebo lampičkami. Z důvodu praktičnosti jsou naopak někdy žádané i sedací soupravy s úložným prostorem. Nejčastěji se pro tyto účely využívají taburety. Jsou vhodné pro uskladnění dek, přikrývek nebo sezonního oblečení.

Obývák i ložnice, vše v jednom

Příležitostné přespání je možné na většině rozkládacích sedacích souprav. ˇVasto se využívá systém „šuplete“, kdy se z podsedáku vysune nižší plocha, na které ale většinou bývá pouze úzká matrace jako plocha, na které se spí. Jedna osoba tedy přespí standardní ploše sedáku, druhá na ploše, která se vysune. To je možné řešení návštěvu na dočasné spaní. Pokud jste z prostorových důvodů nuceni využívat obývací pokoj rovněž jako ložnici, nové sedací soupravy mohou nabídnout rovněž pohodlné zdravé spaní. Bez kompromisu se ale neobejdete, protože pohodlné spaní získáte za cenu menšího komfortu při sezení. V první řadě je nutné se podívat, jaký je systém rozkládání na přespání. V nabídce je totiž mechanismus se stočenou matrací, která je srolovaná pod sedákem. Na tento mechanismus se po složení navěsí područky, opěrák, sedák, a z postele zase vznikne sedačka. Ideální tloušťka matrace je 12cm. Pohodlně se na ní vyspíte a tloušťka umožní i její stočení do prostoru sedačky. Zabalená silná matrace ale přeci jen ubírá materiál na sezení, takže se sice pohodlně vyspíme, ale sezení není tak měkké jako i sedačky vyrobené pouze na sezení. Navíc je tento typ sedaček i větší a většinou se pod ně nedostane robotický vysavač.

Nezapomeňte také praktičnost

Sebelepší design i efektní látky může pokazit nepraktičnost materiálu. Jako povrch jsou vhodné vodou čistitelné látky. Ovšem ani sebedražší látka nic nezachrání, pokud skvrnu okamžitě neotřete mokrým čistým hadříkem. Zaschlému červenému vínu už nepomůže ani nejdražší materiál. Můžete si zvolit také kůži, ovšem v tomto případě je lepší se vždy poradit s odborníkem. Existuje totiž více druhů i tloušťky a každý druh kůže má své specifické vlastnosti.

 

Spustit audio