Novinky v Lauderových školách, umění dialogu a výročí rabína Gustava Sichera

30. srpen 2020

Co je nového v Lauderových školách?Jak učit děti, aby si uměly naslouchat? A kdo byl rabín Sicher?

Všechny děti i učitelé už se určitě nemohou dočkat, až za pár desítek hodin začne školní rok. Týká se to i židovské školy v Praze, konkrétně Lauderovy Základní školy v Belgické ulici.

Její budova prošla minulý rok rozsáhlou rekonstrukcí, pro své žáky přistavila celé nové patro. Díky tomu bude moci do školy, o kterou je stále větší zájem, chodit mnohem více dětí.

Před 15 lety jich bylo 120, od letošního září už to bude 380. Novinkou je i košer kuchyně, kde se děti budou moci učit vařit. Škola je také součástí rozsáhlejšího projektu Lauderovy nadace, který se jmenuje Educating for Impact.

Nechte mě být, jaká jsem

To byl název letní školy s podtitulem „Hledání konstruktivního dialogu v polarizované společnosti“. Čtyři organizace ze čtyř zemí v čele s Institutem Terezínské iniciativy hledaly v Brně cesty, jak ve školách vést diskusi o složitých a polarizujících tématech tak, aby nevedla k nenávisti.

Gustav Sicher

Koncem srpna jsme si připomněli výročí narození dvou nejdůležitějších českých rabínů minulého století. O Richardu Federovi jsme v pořadu Šalom alejchem hovořili minule. Jeho o pět let mladší kolega Gustav Sicher byl před válkou vrchní pražský, a po válce vrchní zemský rabín. Byl také  spoluautorem významného rabínského překladu Pěti knih Mojžíšových do češtiny.

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio