Nože se brousí na pomalých bruskách. Při výběru dbejte na správný druh a kvalitu oceli

1. únor 2022

Není nic nepříjemnějšího v domácnosti i při práci na zahradě než tupý nůž. Nejenže se člověk více namáhá, ale navíc si může i snáze ublížit, když do některých prací vnese tolik síly, že má problém své pohyby s nožem následně koordinovat.

Pomoc je v takovém případě zdánlivě jednoduchá, stačí tupý nůž nabrousit. Jenže, jak potvrzují odborníci v tomto směru, broušení nožů je věda a rituál, a rozhodně se nejedná o jednoduchou disciplínu.

Jako první pomoc někdy pomůže nůž, jak se říká přetáhnout ocílkou. Ocílky se dají koupit v každé prodejně, kde se prodávají nože. Začátečníci by vždy měli používat ocílku tak, že nůž se po ní pohybuje ostřím od rukojeti směrem ke konci ocílky. Pro oživení ostří stačí přejet desetkrát každou stranu nože pod úhlem cca 15–20 stupňů, a to proti ostří. Pokud neumíme obtáhnout střídavě obě strany nože, můžeme udělat jednu a poté druhou stranu.

K broušení nožů jsou vhodné speciální brusky s jemným kotoučem ve vodní lázni

Na ocílce však můžeme oživit pouze nůž, který ještě není v tak špatném stavu. Pokud jej nikdo neostřil pět let, pravděpodobně nám to nepomůže. V takovém případě můžeme nůž nabrousit například na brusném kameni. Ty se dají koupit v různých hrubostech a broušení na nich je velmi šetrné. Bohužel docela dlouho trvá, než získáte to kýžené kvalitní ostří.

A tak mnozí sáhnou po moderních strojcích na ostření nožů. Klasický levnější kuchyňský nůž sice nabrousí, ale kvalitní řeznické nože by nebylo dobré s těmito strojky ani seznamovat. Mohli bystě je nenávratně poškodit. Odborníci se shodují, že i pro kuchyňské nože je v takovém případě lepší pořídit jednoduchý ruční ostřič s protiběžnými ocelovými kolečky, které používaly už naše babičky. Nůž pěkně obtáhnou a přitom jej zase tak neponičí.

K broušení je možné využít i pásové brusky s velmi jemným smirkem

Když už musíme přistoupit k broušení na brusce, měli bychom být velmi opatrní. Ideální pro broušení nožů jsou speciální brusky s velkým, pomalu se otáčejícím kotoučem ve vodní lázni. Ty umí vytvořit v šikovných rukou velmi kvalitní ostří. Pomoci si můžeme i na pásové brusce s velmi jemným smirkem a pomalými otáčkami. Zde je však už nutné nůž při broušení chladit. I tak bychom na závěr měli ostří přehladit na brusném kameni.

Jak vybrat kvalitní nůž

První podmínkou je vědět, na co jej budete používat. Jiný druh je na vykosťování masa a jiný například na používání na zahradě. Když víte, k čemu nůž bude sloužit, dobrý prodavač vám poradí nejlepší variantu.

U výběru nožů bohužel platí více než jinde, že vyšší kvalita bohužel znamená vyšší cenu. Je nutné počítat s tím, že kvalitní materiály něco stojí. Obecně, pokud chceme top kvalitu, je lépe sáhnout po profesionálních variantách nožů, kde se však cena pohybuje v řádu vyšších stokorun.

Dobrá rada na závěr: Chcete-li stoprocentně zničit ostří nože, shrnujte nakrájené potraviny z prkénka tak, že ostřím přitom drhnete o jeho povrch. Přitom stačí přitom nůž jenom otočit a vše je v nejlepším pořádku.

I levnější nože mohou dobře posloužit, pokud se o ně budete dobře starat. Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio