O 24hodinové šichty stojíme. Nechceme ale, aby nám novela zákona nabourávala zajetou rutinu, vysvětluje jeden z lékařů

30. říjen 2023

O problematice přesčasů a zhoršování pracovních podmínek ve zdravotnictví si povídáme Prokopem Seifem, lékařem anesteziologicko-resuscitačního oddělení z nemocnice v Mostě.

Podle novely zákoníku práce mohou lékaři v nemocnicích a na záchrance odsloužit až dvojnásobek hodin než doposud – tedy 832 hodin v nemocnicích a 1040 hodin na záchranné službě.

Velké části z nich se to ale nelíbí – organizace mladých lékařů i zdravotnické odbory upozorňují na zvyšující se nátlak na už tak přetížené zdravotníky, zhoršující se pracovní podmínky ve zdravotnictví, které ve výsledku ohrožuje i pacienty. Zejména mladší lékaři na to pak reagují vypovídáním dohod a odmítáním sloužit přesčasy v prosinci.

„30 let tu je systém, který stojí na přesčasové práci veškerého zdravotnického personálu, kterého je nedostatek. Najednou se tu objeví novela zákoníku práce, kdy vám někdo bez diskuse „dovolí” legálně pracovat dvojnásobek přesčasů. To ale naprosto rozhodí to, jak jsme doteď ve zdravotnictví fungovali,” shrnuje Prokop Seif.

„Plat lékařů je nastaven tak, že ty přesčasy vám váš plat doplňují. Pokud se lékař chce slušně uživit prací, kterou dělá, vzít přesčasy si prostě musí. Roli hraje i kolegialita – když nezůstanete vy, v té nemocnici musí být někdo, kdo se o pacienty zkrátka postará,” dodává.

24hodinové směny

„Jedná se o čas po stálé pracovní době a víkendy. Na naprosté většině pracovišť to vypadá asi tak, že lékař přijde na směnu třeba v 7 hodin, odchází okolo 16. hodiny, čímž si odpracoval svou směnu. Takzvaný sloužící lékař tam ale zůstává i dál – až do druhého dne do rána. Tento systém je legální a funkční. Bohužel se stává, že v některých nemocnicích tento lékař musí takto sloužit i celý víkend.” Popisuje Seif.

Co si MUDr. Prokop Seif myslí o financování vzdělávání lékařů a jaké kroky by měla vláda učinit, aby on a další lékaři v prosinci nastoupili do přesčasů? Nejen to se dozvíte z přiloženého audiozáznamu celého rozhovoru.

autoři: Alena Škraňková , Zuzana Zejdová , Petra Vališová
Spustit audio