O mikulovskou jeskyni Na Turoldu se musí turisté dělit se vzácnými vrápenci

15. srpen 2016
Česko – země neznámá

Jeskyně Na Turoldu se nachází při severním okraji Mikulova v opuštěném kamenolomu pod vrchem Turold. Objevena byla při těžbě kamene teprve na počátku 50. let 20. století. Jeskynní systém je dlouhý přes tři kilometry, turisté si ale mohou zatím prohlédnout jen část.

„Zpřístupnili jsme trasu dlouhou zhruba 250 metrů. Hlavně návštěvníky provázíme částmi, které nejsou nebezpečné a zároveň jsou velmi atraktivní. Nejhezčím místem v jeskyni je Jezerní dóm s jezírkem se smaragdově zelenou vodou. Co se týká krápníků, máme jich u nás v jeskyni míň, ale návštěvníci je samozřejmě uvidí také,“ prozrazuje vedoucí jeskyně Jiří Kolařík.

Jeskyně je výjimečná také tím, že je největším zimovištěm ohroženého vrápence malého na jižní Moravě. „V létě v jeskyni nejsou, jen občas se tam objeví nějaký k ránu. Schovává se ale zpravidla v částech, kam návštěvníci nechodí. Právě kvůli vrápencům mohou být jeskyně otevřené jen od dubna do zhruba poloviny listopadu. Přes zimu necháváme jeskyni spícím netopýrům,“ dodává Kolařík.

V podzemních prostorách je velmi stabilní teplota. Pohybuje se zpravidla v rozmezí 7,1 - 9,1 stupni, voda v jezerech má asi 6 stupňů. I průvodci jsou proto vybavení zimními bundami. Musí mít také dobrou fyzičku a relativně fit musí být i sami návštěvníci. Absolvovat jednu prohlídku jeskyně totiž znamená zdolat 340 schodů. „Nedá se ale říct, že je návštěva jeskyně náročná. Chodí nám sem bez problémů i více než osmdesátileté babičky a na druhou stranu si někteří čtyřicátníci stěžují,“ popisuje průvodce.

Jehličková výzdoba

Mikulovští jeskyňáři už teď plánují, že by v budoucnu zpřístupnili i další prostory pod Turoldem. Zájem o prohlídku mají už teď obrovský. „Po zpřístupnění jeskyní v roce 2004 bývala návštěvnosti asi 25 tisíc lidí za sezónu. Už loni jsme ale překročili hranici 35 tisíc návštěvníků a letos to vypadá podobně dobře,“ vypočítává Jiří Kolařík.

autor: hon
Spustit audio