O zvláštním snu a splněném slibu, který dal chudé dívce z Kambodži novou naději

Za jediný vydělaný dolar na rýžovém poli musela malá Jarka nakrmit sebe a dva mladší bratry. Matka je nechala bez peněz, bez střechy nad hlavou.

Jeden strýc ji nutil pracovat, druhý žebrat. Do 12 let zažívala jen týrání, bití, bídu a hlad. Život malé holky se změnil poté, co ji našla a doslova vykoupila její příbuzná Tamara Kupková. Nemanželské dítě bratrance hledala v Kambodži dlouhé tři roky. Dostala ji do Česka a přijala do své rodiny.

„A od té doby věřím, že existuje něco mezi nebem a zemí. Jinak by se to přece nemohlo takhle stát,“ říká vystudovaná socioložka Tamara. „Jarka je toho dokladem. Kdybych ji nenašla, asi by už nežila. Jen nedávno prodělala pár operací, nedovedu si představit, že by v Kambodži, kde žila bez dokladů, rodného listu, mezi nejchudšími, bez antibiotik a lékařské péče, přežila,“ dodává.

Letos to bude už deset let, co přišel ten divný sen a Tamařin slib. Po třech letech hledání se poprvé uviděly na letišti. „Viděla jsem malou vystrašenou holku. Moc jsme toho nenamluvily, unavená zalehla v autě a celou cestu prospala,“ vypráví Tamara.

V novém domově už na Jarku čekal pokojíček. „Já jsem otevírala šuplíky, všechno to tam krásně vonělo, byli tam plyšáci. Jen na postel jsem si nemohla zvyknout. Padala jsem z ní, raději jsem lehávala na zemi,“ vzpomíná dnes osmnáctiletá studentka kojetínského gymnázia Jarka Obsadná.

Po příchodu do nové rodiny ji čekalo hodně změn. Jak si dívka z Kambodži zvykala na českou kuchyni a jak se učila česky, se dozvíte v rozhovoru.

autor: zem
Spustit audio