Obci Božanov na Náchodsku se komplikuje plán vybudovat ve svém katastru mokřad s rybníkem

17. březen 2020 16:41

Zadržet vodu v krajině. Právě to byl letošní plán obce Božanov na Náchodsku. Vybudování mokřadu se ale komplikuje. K zahájení úprav obec potřebuje dořešit majetkoprávní vztahy, konkrétně získat pozemek od státu. To se jí ale nedaří. 

Čtěte také

„Chceme, aby ty původní mokřady, tam kde je to možné, vznikly znovu a voda se tam udržela. Prostě nesplavovala se nám dál do povodí a neodplula pryč do moře," vysvětluje důvod plánovaného budování rybníku a mokřadu nezávislý starosta Božanova Karel Rejchrt.

Mokřad s rybníkem má vzniknout na ploše zhruba jeden a čtvrt hektaru. Projekt za tři a půl milionu korun obec chystá dva roky.
„Nebylo jednoduché zajistit stavební povolení, projektovou dokumentaci, vyžádalo si to určitou dobu. Investovali jsme do toho značné finanční prostředky a teď jsme bohužel v situaci kdy nevíme, jestli budeme moci projekt realizovat."

Asi třetina pozemku plánovaného mokřadu patří státu 

Obec v době příprav věděla o tom, že asi třetina pozemku plánovaného mokřadu patří státu. Počítala ale s tím, že se jí podaří se Státním pozemkovým úřadem domluvit na prodeji nebo výměně.
„Je to pozemek, který stát dlouhodobě nevyužívá. V podstatě nejde ani pronajmout a nikdo se o něj nestará. Přesto se k němu nemůžeme dostat."

Mokřady pomáhají zadržet vodu v krajině (ilustrační foto)

Státní pozemkový úřad odmítl obci pozemek prodat, následně Božanov neuspěl ani s návrhem na směnu za pozemek jiný.

Důvody vysvětluje mluvčí úřadu Lenka Růžková.
„Podmínky prodeje zemědělských pozemků ve správě Státního pozemkového úřadu upravuje platná legislativa. Obcí vytipovaný pozemek ji bohužel nesplňuje. Vyhovět nemůžeme ani původnímu návrhu na směnu. Obecně platí, že náhradní pozemky musí být využitelné pro zemědělskou činnost a to bez zvláštních omezení. To obcí nabízený pozemek bohužel nesplňuje."

Čtěte také

Státní pozemkový úřad navíc upozorňuje, že si obec už před zahájením příprav projektu měla prověřit všechny možnosti majetkoprávního vypořádání pozemků.

Podle Lenky Růžkové ale ke vzájemné dohodě stále ještě může dojít.
„Nadále se starostou obce Božanov vedeme jednání. Kolegové vytipovali jiné vhodné pozemky, které by mohly být ze strany obce do směny nabídnuty."

Jednání mezi zástupci Státního pozemkového úřadu a zástupci obce Božanov budou pokračovat tento týden.

Spustit audio

Související