Objevte Ameriku na Chebsku – svět rybníků a ráj vodního ptactva

5. září 2014
Česko – země neznámá

Když se řekne svět rybníků, jistě si vybavíte jih Čech a Třeboňsko. Světem rybníků v západních Čechách je bezesporu Chebsko a oblast rybníků kolem největšího z nich – Ameriky. Uprostřed něj nechybí ostrůvek, který je domovem mnoha druhů vzácných opeřenců. Rybník Amerika je součástí tzv. Krapických rybníků, mezi něž patří vodní díla roztodivných až strašidelných jmen, třeba Vražedný, Rourový nebo Jahodový rybník.

Rákosem zarostlý ostrov uprostřed Ameriky slouží jako hnízdiště a tahová zastávka celé řady vodních ptáků. Svůj dočasný domov tu má například racek chechtavý, v posledních letech i jeho exotičtější příbuzní: racek středomořský a bělohlavý. Z dalších druhů ptáků tu můžete z pohodlné dřevěné pozorovatelny vidět i slyšet třeba čírku obecnou, potápku černokrkou nebo lžičáka pestrého. Nechybí samozřejmě ani kachny, labutě nebo kormoráni.

Ráj ptáka motáka pochopa

Výhled na ptačí ostrov z pozorovatelny

Hnízdí tu také dravec podobný káněti neobvyklého jména – moták pochop. Jak ke svému českému jménu přišel? Loví totiž zajímavým způsobem. Skutečně se jakoby motá a kličkuje nad svou budoucí kořistí nízko nad vodní hladinou nebo polem, čímž zmate rybu nebo hlodavce, a pak zaútočí.

Pozoruhodné jsou tu také početné populace některých obojživelníků. Dobře se tu žije třeba skokanovi zelenému nebo rosničce zelené. Celá oblast rybníků je jedním velkým přirozeným biotopem. I proto je ostrov rybníka Amerika i s větší částí okolních vodních ploch už od roku 1990 chráněnou přírodní rezervací.

S mapou v ruce budete jistě udiveně kroutit hlavou nad názvy místních rybníků. Proč se například jeden z nich jmenuje Vražedný? Kdo a proč pojmenoval další rybník Jahodovým, Rourovým nebo Studnou? Názvy vznikaly už ve středověku. Co tehdejší majitele k takovým jménům vedlo, už dnes nejspíš nezjistíme.

Labuť na Americe

Velký rybník Amerika s ptačím ostrovem najdete nedaleko Františkových Lázní. Rybník je rozdělený na část přírodní rezervace a na rekreační zátoku. Nechybí tu ani pláž a půjčovna loděk. Na břehu Ameriky byla už v roce 1898 ve stylu chebských hrázděných staveb postavena romantická výletní restaurace. Nedaleko můžete navštívit také minizoo nebo se svézt minivláčkem.

autor: Pavel Halla
Spustit audio