Oblečení pro trpělivé. V Regionálním muzeu v Litomyšli mají k dobovým kostýmům návod

9. leden 2017
Česko – země neznámá

Na náměstí v Litomyšli se v minulosti pravidelně konaly trhy. Kdo by si atmosféru konce 19. století chtěl připomenout, může se vydat do místního Regionálního muzea, kde je připravena zajímavá interaktivní expozice, ve které se můžete všeho dotýkat, leccos si vyzkoušet a dokonce se i převléknout.

V Převlékárně visí na ramínkách jednotlivé kusy dobového oblečení: sukně, haleny, pláště, ale také klobouky, střevíce, vycházková hůl či paraple. Dospělí i děti si můžou vybrat, zda se přestrojí za Ferdinanda, Magdalenu, Quida nebo Celestýnku z města, anebo za Ondřeje, Apolenu, Matěje a Stázičku z vesnice.

Ovšem obléknout se do dobového kostýmu není úplně jednoduché, a proto mají v muzeu připravenou nápovědu. Aby návštěvníci nesáhli po špatném kusu, je u každé postavy podrobný návod, jak na to. A dokonce ve verších.

Dozvědí se tak například, že újezdský rychtář Ondřej mohl coby ženatý muž nosit klobouk a plášť. „Za prvé – košilka je sněhobílá, jak mi milá naškrobila, za druhé – obleč sobě kalhoty, čekají tě roboty, za třetí – na košili vestu zlatem vyšívanou, v tom našem kraji bruslek nazývanou,“ vyzývá návštěvníky popisek u jednoho z obleků.

Šatna Převlékárny je schována za vyklápěcí stěnou, která zároveň slouží jako ilustrační pozadí pro fotografování. Nastrojení návštěvníci si proto mohou pořídit unikátní fotografie z litomyšlské podsíně, jakoby skutečně navštívili výroční trhy na konci 19. století.

Magdalena Dobromila Rettigová schovává svá tajemství pod pokličkou, stačí nadzvednout

Račte vstoupit

Zároveň je v litomyšlském muzeu připravena úžasná expozice nazvaná Račte vstoupit, která baví děti i dospělé. Jde o zmenšeninu místního náměstí. Jednotlivé domečky se dají otvírat. Uvnitř představují sami sebe slavní občané Litomyšle. Magdalena Dobromila Rettigová schovala pod pokličky své nejslavnější recepty. Quido Šimek, litomyšlský kupec, sběratel a velký humorista, zase dává nahlédnout do svých sbírek a astronom Zdeněk Kopal má ve svém domku ukrytý dalekohled.

Na vnitřních stranách otevíracích domků jsou kvízové otázky, které prověří, jak pozorně návštěvník muzeem prošel. Julius Mařák byl skvělý malíř, co ještě ale kromě malování bravurně ovládal? Nevíte? Pro odpověď musíte do Regionálního muzea v Litomyšli. Nebudete litovat.

V přízemí mají také skvěle vybavenou hernu pro děti. Pokud je prohlídka přestane bavit, mohou je rodiče nechat v herně a sami si projít zbytek muzea. Za vidění například stojí staré kresby zaniklých řemesel nebo osobní předměty slavných rodáků.

autor: KSA
Spustit audio