Obnova dřevěného nábytku natřeného lazurou

25. srpen 2018

Letošní léto nám dalo pořádně zabrat. Sluníčko vysušilo naše zahrady a také dřevěný nábytek, který jsme ponechali přírodní, pouze natřený lazurou. Ta se odlupuje, praská a potřebuje ošetřit. Jak nejlépe tyto dřevěné povrchy obnovit?

„Nikdy nenatírejte lazury na přímém slunci a při vysokých teplotách“: doporučuje Vendula Šeflová, odbornice z plzeňského Hetu. Podklad bude více zahřátý a tím se spotřebuje i více materiálu. Doporučuje natírat brzy ráno, až spadne rosa nebo v podvečer v polostínu.

Na nanášení lazury můžete použít běžné štětce. V prodeji jsou i speciální. Na štětinách jsou speciální kapsičky. Štětec ví, kolik lazury může do sebe natáhnout. Lazura při nanášení nestříká a nekape.

Povrch staršího dřeva s lazurou se doporučuje opravit  - přebrousit - smirkovým papírem. Lazuru nemusíte vybrušovat, stačí otevřít póry dřeva. Zároveň tím povrch odmastíme. Nový nátěr se tak lépe ukotví a zaschne. Pokud nanesete více lazury než je nutné, stačí chvíli počkat a nátěr přetřít hadrem nebo suchým štětcem.

V žádném případě nenatírejte lazury na mokré dřevo – např. přivezené z pily. Lazura bude dlouho schnout. Suché měkké dřevo pojme max. tři  vrstvy nátěru, tvrdé dvě. Pokud natřete dřevo vícekrát, déšť přebývající lazuru smyje. Vždy platí zásada, podklad řádně přebrousit. Čím lépe je připravený podklad, tím déle nám lazura vydrží. U borovice, která ráda pouští pryskyřici, omyjte tato místa ředidlem.

Lazury odborníci nedoporučují ředit. Štětce doporučují umýt v ředidlech 6001 nebo 6006. Platí zásada,  čím lépe je ošetřený podklad, tím déle lazura vydrží. Můžete si vybrat od obyčejných, přes lazury, které ošetří dřevo  před plísní a houbami. 

autor: Jiří Šobr
Spustit audio