Obora Počátka v Hanušovické vrchovině se chlubí nejen zvěří, ale i krásnými rozhledy

29. září 2016
Česko – země neznámá

Podzimní čas je spojený s myslivostí. Jelení říje se blíží, a tak stojí za to navštívit oboru jménem Počátka, která se nachází ve vrcholových partiích Hanušovické vrchoviny nad obcí Raškov na Šumpersku. Je to místo plné jelení a mufloní zvěře, ale je v ní možné spatřit třeba i daňka. A jak se ukazuje, někdy potkáte i zvěř, která v oboře nemá co dělat.

Hanušovická vrchovina je předhůřím Jeseníků, které vyplňuje hranici mezi Moravou a Pardubickým krajem. Nejvyšší horou Jeřábem přesahuje nadmořskou výšku 1 000 metrů, ale většina zdejších vrcholů dosahuje výšky kolem 800 metrů. Je to přirozený biotop vysoké zvěře a ráj myslivců. I to byl důvod, proč obora vznikla právě zde.

Obora Počátka zabírá 115 hektarů lesních ploch a horských luk. Turisté ji možná znají podle rozcestí, které dělí červenou turistickou značku mířící z Hanušovic k Severomoravské chatě. Vzhledem k nadmořské výšce obory, která se pohybuje mezi 600 a 760 metry se dá považovat za horskou.

Obora vznikla kolem jediného stavení široko, daleko – někdejší stejnojmenné hájovny, která byla v 90. letech přestavěna na loveckou chatu. Kromě lovců chata slouží i milovníkům přírody a nabízí jedinečnou možnost strávit příjemné chvíle přímo uprostřed obory plné zvěře.

Do obory chodí i nezvaní divočáci

Současnost obory je spojena zejména s chovem jelena evropského a mufloní zvěře. Správci v ní chovají také daňky, pro ně je však obora přece jen už poněkud vysoko, a tak daňci našli svůj útulek ve Velkých Losinách.

Interiér chaty zdobí trofeje

Obora Počátka ale zdaleka není jen o lovu. Většinu času oborníci tráví péčí o zvěř, kterou musí přikrmovat. Dále pak sečením luk a údržbou lesů a v neposlední řadě i kontrolou oplocení. Samotná zvěř nemá příliš zájem z obory prchnout, ovšem stále častěji se do oploceného prostoru snaží dostat černí nájemníci – divoká prasata. Láká je sem zejména krmení. Naštěstí většinou jen nadzvednou plot, vniknou do obory a stejným způsobem zase zmizí, aniž by oboru poničila.

Nejvyšší bod obory leží na louce nad Křivou Vodou v nadmořské výšce kolem 760 metrů. Je to místo, které kdyby nebylo součástí obory, bylo by ideální pro vybudování rozhledny. Pohled od Orlických hor přes Hanušovickou vrchovinu, masiv Králického Sněžníku, jižní hřeben Rychlebských hor po Jeseníky a Hraběšickou vrchovinu je něčím, co není běžně k vidění, dokonce ani v mnohem vyšších horách, jakými jsou Jeseníky. Je to takový malý bonus pro všechny, kdo oboru navštíví.

autor: kbz
Spustit audio