Obývací pokoj rodiny z Králík zaplní každé Vánoce betlém. Zájemcům ho rádi ukáží

5. leden 2016
Česko – země neznámá

Od začátku adventu až do Hromnic žije rodina Vladimíra Hejtmanského z Králík v Pardubickém kraji v jiném režimu než po zbytek roku. Instalují si totiž doma rozsáhlý betlém, který dávají do pohybu každý rok už přes čtyřicet let. A návštěvy vítají.

Oblast Králicka proslula jako kraj betlémářů. Betlémy si můžete prohlédnout nejen ve stálé expozici Městského muzea v Králíkách, ale také v domě Vladimíra Hejtmanského na Velkém náměstí. Přímo ve svém bytě vystavuje třímetrový pohyblivý betlém s více než 350 vyřezávanými figurkami. I když je starý jen půl století, je vskutku unikátní. Dalo by se říct, že až Cimrmanovský.

Figurky vyřezal poslední králický řezbář z Hedče, Josef Schwarz. Jsou ze smrkového dřeva a vysoké přibližně sedm centimetrů. Autorem důmyslného pohyblivého mechanismu, dekorací a dalších částí betlému je Antonín Honzák, strýc Jarmily Hejtmanské. Betlém má rozměry 3 x 2,5 x 2,5 metru. Za zvuků hudby se dává do pohybu a nad betlémem dokonce vychází kometa a střídá se den a noc.

V betlému stojí Staré Bělidlo i rodný dům F. L. Věka

Při pohledu na betlém některé stavby možná poznáte. Antonín Honzák je totiž vyrobil podle fotografií a pohlednic, jsou tak kopiemi slavných staveb. Babičku Boženy Němcové tak připomíná Staré Bělidlo, k vidění je také rodný dům F. L. Věka v Dobrušce, fojtství v Rožnově pod Radhoštěm či Dlaskův statek v Krkonoších.

Při pohledu mezi staročeské chalupy vás ale možná i něco překvapí. Antonín Honzák totiž neváhal do betléma umístit i figurky netradiční

Při pohledu mezi staročeské chalupy vás ale možná i něco překvapí. Antonín Honzák totiž neváhal do betléma umístit i figurky netradiční. Kromě Svaté rodiny tak uvidíte třeba i indiány, bobra, vodníka nebo skupinu skautů. Autor betlému byl totiž sám aktivním skautem.

Betlém vyrobil Antonín Honzák z materiálů, které měl k dispozici a jednoduše po ruce. Využil při tom špejle, tvrdý papír, ale také lékařské špachtle nebo dřívka od nanuků. V balustrádě možná poznáte šachové figurky nebo dokonce figurky ze hry Člověče, nezlob se. Skály Antonín Honzák vytvořil ze starých školních map.

Za podrobnější prohlídku stojí i samotné útroby betlému. Systém pohonu je velmi zvláštní a opět se u něj projevily „zlaté české ručičky“. Jeho součástí je například kolo starého šicího stroje. Místo převodových řemenů použil Antonín Honzák tkaničky od bot, ale i zbytky gramofonu. Velmi důmyslný je také systém vodních reostatů, které rozsvěcí světla v betlému.

„Celá ta koncepce betlému je tak krásná a milá, že my na tom nic nechceme měnit. Mohlo by se zdát, že řada věcí a prvků do něj nepatří, ale vše tak nějak zvláštně do sebe zapadá a působí nejen historicky, ale i harmonicky“, uzavírá Vladimír Hejtmanský.

autor: BRA
Spustit audio