Obyvatelé Němčic nad Hanou na Prostějovsku rozhodnou v referendu o budoucnosti místní skládky. Veolia chce navýšit její kapacitu

8. březen 2024

Město uspořádá referendum o budoucnosti místní skládky na konci března. Společnost Recovera Využití zdrojů ze skupiny Veolia ji v těsné blízkosti města provozuje řadu let. Skončit se skládkováním ale musí už v příštím roce. Žádá proto, aby mohla na místo vyvážet odpady až do roku 2029. 

Část obyvatel s plány nesouhlasí. Vadí jim, že se do země ukládají nebezpečné odpady a také nepořádek, který lítá z nákladních vozů do okolí.

Podle mluvčí společnosti Kateřiny Kodadové není zatím dostupný dostatek alternativních technologií na zpracování a využití odpadu: „Třeba v brněnské spalovně byla výstavba nového kotle, na který spoléhala řada obcí zastavena. Zkrátka nastalo období do roku 2030, což je takový milník, kde má být radikálně omezeno skládkování konečně, do toho roku 2030, nejsou kapacity na zpracování nebo ukládání odpadu a tohle období potřebujeme překlenout."

Po ukončení skládkování by společnost pozemky rekultivovala a po dobu třiceti let monitorovala. Podle nezávislého starosty Němčic nad Hanou Martina Ernsta by rozšíření skládky přineslo do rozpočtu města přes sto milionů korun.

Část obyvatel ale s prodloužením skládkování nesouhlasí. Patří mezi ně například nezávislá radní Martina Kouřilová: „Proti skládce stojí takové ty klasické argumenty, jakože je zápach ve městě, dále okolí je silně znečišťované nálety ze skládky, dochází k jejímu častému zahoření a následnému zamoření města. No, a samozřejmě je město zatížené dopravním provozem.“

Vedení města proto pro obyvatele připravilo dvě veřejná setkání, na kterých s nimi chce celou situaci projednat. První se koná dnes odpoledne od půl šesté v sokolovně, druhé 13. března. Jestli skládku v sousedství města chtějí i v následujících letech pak lidé můžou rozhodnout v referendu 23. března.

Spustit audio