Odborníci z rozhlasové branže. Nejlepší reportáže bude vybírat pětice odborníků

23. září 2021

O vítězích reportážních příspěvků v soutěži Prix Bohemia Radio bude rozhodovat pětice porotců. V odborné porotě zasednou odborníci s mnohaletými zkušenostmi z tvorby rozhlasových příspěvků a zahraničního zpravodajství.

Do odborné poroty v Kategorii Reportáž zasedne například Andrzej Brzoska. Zvukový režisér, jehož kariéra je spojena s Polským rozhlasem od roku 1979, získal titul doktora múzických umění se specializací na zvukovou režii. Je členem Polské fonografické akademie, v letech 1994 až 2009 působil jako zástupce ředitele Divadla Polského rozhlasu. Jeho nahrávky při mnoha příležitostech reprezentovaly Polský rozhlas na nejrůznějších mezinárodních festivalech: Prix Italia, Prix Europa, Prix Marulić a další.

Andrzej Brzoska

V roce 2002 vyhrál hlavní cenu na festivalu Prix Marulić ve Hvaru, k jeho dalším úspěchům patří ocenění z festivalů Prix Italia a Dwa Teatry v Sopotech. Jeho rozhlasová hra Andy získala titul „nejlepší evropská hra roku 2013“ na mezinárodním festivalu Prix Europa v Berlíně. Přednáší na Hudební univerzitě Fryderyka Chopina a na Národní akademii múzických umění Aleksandera Zelwerowicze ve Varšavě. V roce 2001 získal ocenění AES Fellowship Award za trvale vysokou kvalitu rozhlasové tvorby a za výsledky v oblasti audio a technologií. V roce 2016 založil rozhlasovou stanici Radio Voice of Children ve Vzdělávacím ústavu pro nevidomé děti v Kibeho ve Rwandě. Jeho nahrávka Christmas Time získala prestižní ocenění Platinové CD roku 2018.

David Vaughan

Druhým porotcem se stane spisovatel, publicista a rozhlasový redaktor žijící v Praze David Vaughan. Za dokumentární román Slyšte můj hlas získal čtenářskou cenu Česká kniha za rok 2015 a je autorem řady oceněných rozhlasových dokumentů pro BBC a Český rozhlas. Učí žurnalistiku a přednáší o dějinách sdělovacích prostředků na několika pražských vysokých školách. Je autorem historické studie Bitva o vlny, která mapuje roli rozhlasu během mnichovské krize. Osm let působil jako šéfredaktor Radia Praha, zahraničního vysílání Českého rozhlasu, a předtím jako pražský zpravodaj BBC.

O vítězích 37. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne dvacet členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i multimediální kategorii zasedne v porotě pět profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

Peter Lange, třetí člen poroty, vystudoval publicistiku, politologii a moderní dějiny na Svobodné univerzitě Berlin. Od roku 1983 pracoval jako redaktor zpravodajství rozhlasové stanice Rias Berlin a Deutschlandradio Berlin. V roce 1995 se přesunul jako vedoucí redakce zpravodajství do kolínského Deutschlandfunk. Poté působil jako moderátor v Zeitfunk, vedoucí oddělení v Aktuelles a mezi lety 2007 až 2016 byl šéfredaktorem Deutschlandradio Kultur v Berlíně. V roce 2016 se přestěhoval do Prahy, kde pracuje jako zahraniční zpravodaj ARD a Deutschlandradio pro Českou republiku a Slovensko.

Peter Lange

Čtvrtý člen poroty, Jolyon Naegele, se narodil v New Yorku. Po studiích mezinárodních vztahů na City College of New York a na School of Advanced International Studies Univerzity Johnse Hopkinse, pracoval jako zpravodaj Hlasu Ameriky pro střední a východní Evropu. Soustředil se na rostoucí opozici ke komunistické moci v celém regionu a následný rozklad vlády jedné strany.

Jolyon Naegele, americký novinář a pamětník totality

Natočil velký počet rozhovorů s opozičními činiteli a s členy diskriminovaných menšin. Také sledoval rozpad Sovětského svazu, Jugoslávie a Československa a jeho následky. V letech 1996-2003 pracoval jako redaktor RFE/RL, kde se zabýval především zeměmi západního Balkánu ale i vývojem na Slovensku, v Turecku, Arménii a Ázerbájdžánu. V letech 2003-2017 pracoval v mírové misi OSN v Kosovu jako politický analytik. V současné době žije v České republice a bádá v archivech StB. V prosince 2019 dostal Cenu Jiřího Pelikána za dlouholetou žurnalistickou práci pro obnovení demokracie v Československu.

Pětici festivalových porotců uzavře regionální ředitel pro evropské redakce Radia Svobodná Evropa Jeremy Bransten. Začínal jako novinář zaměřený na Rusko a za posledních 25 let procestoval skoro všechny země bývalého sovětského bloku. Působil jako ředitel centrální redakce Rádia Svobodná Evropa. Vystudoval ruské a sovětské dějiny na Harvardově univerzitě a středoevropské dějiny na Londýnské univerzitě. Dlouhodobě žije v Praze s rodinou.

autor: nwe
Spustit audio