Oklihlý tvaroh je pro muže úplně nejvíc! Říká farmářka z Luže

Výroba tvarohu začíná přípravou mléka v pasteru. To je speciální hrnec, ve kterém se mléko zahřeje na 72 stupňů Celsia. Nechá se při této teplotě asi dvacet sekund, a pak se zchladí na 28 stupňů Celsia. Pokud se vyrábí tvaroh plnotučný, použije se mléko v původním stavu. Pokud si zákazník objedná nízkotučný tvaroh, Vanda Křepelková z farmy v Luži odstraní smetanu, a z tučného mléka se rázem stane nízkotučné. Jinak je postup výroby stejný.

Do zchladlého mléka se přidají mezofilní kultury, které slouží k prokysání mléka a mají vliv i na chuť. Tyto kultury se dají koupit ve speciálních obchodech a jsou různé druhy. Této činnosti se říká zaočkování mléka. Dále se přidá chlorid vápenatý, ten zajistí co největší výtěžnost. Tekutina se nechá asi půl hodiny odpočinout a poté se přidá syřidlo, které mléko srazí. Nechá se do druhého dne odpočinout.

Syrovátka není odpad, ale poklad

Vanda Křepelková z Rodinné farmy v Luži připravila tvarohový polotovar do desetilitrového hrnce. Druhý den byla na povrchu syrovátka, a pod ní pevnější bílá hmota. Ta se naběračkou přelila do cedníku vyloženého plachetkou.

„Tvaroh se musí zbavit tekutiny. Syrovátka odtéká do kbelíku. Ale rozhodně nepřijde na zmar. Syrovátka je velmi zdravá, berou si ji lidé i pro miminka s problematickou pletí na koupání, je v ní mnoho zdravých látek. Syrovátka se pije taky hodně v létě, vychlazená je příjemně nakyslá, přidává se tam například ovoce,“ vysvětluje Vanda Křepelková.

Největší dobrota je oklihlý tvaroh

Syrovátka vykapává z hrnce šest až osm hodin. Jeden den se začne s přípravou tvarohu, druhý den odpoledne je hotový.

Hotový tvaroh je krásně jemný, nejsou tam žádné hrudky. Takový domácí tvaroh se hodí na náplně do buchet, tvaroh z nich podle zákaznic Rodinné farmy v Luži nevytéká. Vyrábějí se z něj různé moučníky, dezerty se smetanou, s čokoládou i se skořicí. Vynikající jsou pomazánky. Například Budapešťská pomazánka s cibulí a kapií. Ale největší dobrota hlavně pro muže je oklihlý tvaroh.

„Tvaroh se osolí, přidá se trochu kmínu a papriky. Pak se přikryje plátýnkem a nechá se v teple stát několik dní. Musím ale upozornit na zápach, který se rozline celou kuchyní. Ovšem ta pochoutka za to stojí, hlavně chlapi si ji pochvalují,“ směje se Vanda Křepelková.

autor: jsl