Olomoucké hejtmanství nechá prověřit kvalitu šesti silnic, které figurují v kauze dopravních zakázek

27. únor 2024 15:33

Oprava silnice mezi Olomoucí a Slatinicemi nebo úseku Litovel - Unčovice. To jsou některé ze staveb, které nechá do konce března prověřit vedení Olomouckého kraje kvůli možnému šizení materiálů. Spolu s dalšími investicemi figurují v kauze údajně zmanipulovaných dopravních zakázek.

V té policie loni na podzim obvinila třináct lidí včetně tehdejšího náměstka hejtmana za ODS Michala Záchy a bývalého ředitele krajské správy silnic Davida Štěpánka. Kraj chce taky v budoucnu víc kontrolovat samotný průběh staveb.

„Zakázky se teď analyzují, máme jich dohromady šest,“ uvádí hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek z koalice Pirátů a STAN, podle něhož patří mezi stavby, které policie vyšetřuje v kauze údajného manipulování dopravních zakázek, například silnice druhé třídy Olomouc-Slatinice nebo průtah Litovel-Unčovice.

„Budou probíhat kontrolní měření, abychom zjistili, jak na tom ty zakázky vlastně jsou,“ dodal hejtman. Externí firmy podle něj do konce března provedou například hloubkové vrty, aby zjistily, zda dodavatelé při stavbě silnice nešidili materiály.

Budou probíhat kontrolní měření, abychom zjistili, jak na tom ty zakázky vlastně jsou.
Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje

Mezi další stavby, které kraj prověří, patří také silnice ve Slatinkách na Prostějovsku nebo cesta mezi Brannou a Hanušovicemi na Šumpersku. „Pokud tam zjistíme nějaké pochybení, tak potom uděláme analýzy z gruntu,“ zmínil Suchánek.

Kromě toho plánuje hejtmanství pečlivěji postupovat už při přípravě a zadávání dopravních zakázek. Vytvořit chce elektronickou databázi všech investic, díky které by pak mohli úředníci jednotlivé projekty porovnávat. Kraj také změní postup při kontrolách samotných staveb. 

„Budeme si dělat kontrolní měření a přejímat ty stavby po vrstvách. Může to být významným prvkem k tomu, aby se tam zabránilo případným neshodám,“ vysvětluje hejtman.

Bývalý hejtman postup vedení kraje kvituje

Takový postup je správný i podle opozičního zastupitele Ladislava Oklešťka z hnutí ANO. Právě ten vyzval vedení kraje, aby prezentovalo konkrétní kroky, které v souvislosti s kauzou podniká. „Ta technologie předávání je tak správně, protože ty jednotlivé dílčí vrstvy potom mohou přebrat zodpovědně a uvidí, co se pod povrchem skrývá,“ říká Okleštěk.

Výsledky analýz kvality silnic budou hotové do konce března, datovou databázi investic chce hejtmanství spustit na konci tohoto roku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio