Opravy silnic a mostů v Královéhradeckém kraji budou letos stát víc než miliardu a 800 milionů korun

25. únor 2024 08:14

Královéhradecký kraj letos za opravy silnic a mostů zaplatí více než 1 miliardu a 800 milionů korun. Plánuje celkem 57 dopravních staveb. Opravovat bude 100 kilometrů krajských silnic a 34 mostů. Oznámili to zástupci hejtmanství a údržby silnic. Podrobnosti zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

Jak vychází srovnání letošního plánu s předchozími roky?
V posledních osmi letech kraj ročně na silnice vynakládá v průměru zhruba 1,2 miliardy korun. V minulém roce uskutečnil 92 dopravních staveb za 1,45 miliardy korun, z toho téměř polovinu vynaložil ze svých prostředků. Letos je to tedy asi o 380 milionů více než loni a i tentokrát bude náklady bude kraj hradit z více různých zdrojů.

Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka z ODS jsou investice do silniční infrastruktury klíčové pro udržení a další růst konkurenceschopnosti. Letošní plán ve výši přes 1,8 miliardy korun je dalším investičním rekordem v řadě. Připomenu ještě, že kraj spravuje zhruba 3300 kilometrů regionálních silnic druhé a třetí třídy.

Čtěte také

Které investice patří v regionu mezi ty nejvýznamnější?
Je to třeba druhá etapa modernizace silnice 2. třídy mezi Libranticemi a Libřicemi zhruba za 150 milionů, rekonstrukce tří takzvaných "polských mostů" v lokalitě Přední Labská na jediné přístupové silnici do Špindlerova Mlýna za více než 140 milionů korun nebo zahájení výstavby přeložky silnice 2. třídy z náchodské městské části Běloves do Velkého Poříčí celkem za 620 milionů korun.

To je případ, kdy kraj počítá s výstavbou mezi letošním rokem a rokem 2026. Ještě dodám, že všechny tři zmiňované investice jsou aktuálně ve fázi zadávacího řízení.

Čtěte také

Jsou ještě nějaká další místa, kde kraj očekává, že se stavba protáhne?
Ano, týká se to třeba první etapy rekonstrukce vozovky v ulicích Ruská a Poděbradova v Jičíně v celkové hodnotě 300 milionů korun, rekonstrukce silnice mezi Týništěm nad Orlicí a Albrechticemi nad Orlicí za 220 milionů nebo rekonstrukce frekventované silnice ze Zábědova do Nového Bydžova, která leží na spojnici mezi Chlumcem nad Cidlinou, Novým Bydžovem a dálnicí D11, v celkové výši 120 milionů korun.

Bude kraj investovat i do oblastí s průmyslovými zónami?
Na rozvoj silniční infrastruktury v průmyslové zóny u Kvasin bude směřovat zhruba 320 milionů korun. Větší část peněz půjde na stavby v centrální průmyslové zóně Solnice-jih. Bude dokončena také výstavba obchvatu Opočna a aktuálně se připravuje i obchvat Solnice a Častolovic.

Spustit audio

Související