Originální turecký med se stále vyrábí v Istanbulu. V cukrárně Hadji Bekira

Turecký med prý vymyslel cukrář Hadji Bekir, který se přistěhoval z Malé Asie do Istanbulu v roce 1776. Sladkost, které Turkové říkali „lokum“ zachutnala tamnímu sultánovi natolik, že Bekira jmenoval dvorním cukrářem.

Až do poloviny 19. století se vyráběl turecký med opravdu z medu, později i z cukru. Světovou proslulost mu zajistil ve 30. letech 19. století jeden anglický cestovatel.

Cukrárna, kde se původní turecký med vyrábí dodnes, je stále v rukou rodiny pana Bekira. Podobných pochoutek ale ve středomoří najdete více druhů a pravděpodobně původem pochází z Arábie.


Víte, jak se turecký med porcuje?

a) sekáčkem – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) pilkou – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za odpověď připište ještě své jméno a celou adresu. SMS odešlete na číslo 90 011 04. Cena SMS je 4 Kč vč. DPH.

Hrajeme o roční předplatné kulinárního časopisu Gurmet + filtrační konvici NAVELIA značky BRITA od portálu vasekuchyne.cz.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 17. března 2015!

Kompletní pravidla SMS soutěže najdete zde.