Ornamentální okrasná zahrada s glorietem na zámku v Červeném Poříčí

31. červenec 2018
Česko – země neznámá

Po dlouhých desetiletích chátrání se na zámek Červené Poříčí v západních Čechách usmálo štěstí. Už několik let tady na venkovském zámečku s původně okrasnou zahradou probíhají potřebné rekonstrukce. Zámek má novou střechu a ožívá i fasáda.

Kastelána hradu Marcela Čermáka jsme zastihli v zámeckém parku, kde právě velkou traktorovou sekačkou upravoval rozlehlé travnaté plochy. Dnes mají na zámku v letní turistické sezóně kromě péče o zvídavé návštěvníky hodně práce právě s údržbou zahrady. Ta má rozlohu téměř čtyři hektary.   

Se slamákem proti slunci na hlavě kastelán hbitě seskočil ze stroje a jal se vyprávět o zajímavé historii renesančního zámku. Kdysi se v zámecké ornamentální zahradě pěstovaly dokonce i ananasy. Ale popořádku. Zámek byl postaven v roce 1611. Skutečný rozkvět zažil v 18. století, kdy jej vlastnil rod Haubenů. Ti rozšiřovali panství o další poddané vsi, stavěly se mlýny, pily, pivovary a hostince. V 19. století vlastnili zámek Habsburkové, takže byl dokonce císařským majetkem.  

Ananasy, fíky a šestiboký gloriet

V době své největší slávy se mohlo panstvo chlubit takzvanou ornamentální zahradou, které vévodil šestiboký zahradní gloriet. Malebná cihlová patrová stavbička, která působí poeticky i dnes, kdy teprve čeká na svou rekonstrukci a její omítky jsou oprýskané. Zatím je veřejnosti nepřístupná, ale podle kastelána zámku by po nutných opravách mohla být otevřená už v roce 2019.

Probíhá i obnova původní ornamentální květinové zahrady. Tu tvořily různé klikaté cestičky mezi křovinami a okrasné záhony. Do zahradního altánu uprostřed zahrady se mohlo panstvo schovat třeba při náhlé změně počasí. Ve spodní části altánu prý byla i přípravna jídla pro drobné občerstvení. Velkou chloubou v minulosti byly i skleníky v parku s exotickými plodinami.

V 18. století se tak mohli zdejší páni pyšnit před návštěvami vlastními fíky a ananasy. Exotické plody už se do parku u zámku zřejmě nevrátí, ale od roku 2014 tu probíhá výsadba nových a obnova stávajících dřevin. V parku bylo vysazeno na 130 stromů tradičních českých ovocných odrůd.    

Zámek v Červeném Poříčí je v letní turistické sezóně otevřený denně kormě pondělí od 10ti do 17ti hodin. Kromě zahrady si můžete prohlédnout i vnitřní prostory zámku, kde stále ještě probíhají důležité rekonstrukční práce. Na svoje umístění také stále čeká na 56 barokních soch. I ty budou jednou chloubou okrasné zahrady zámečku ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku. Více informací na www.zamek-cerveneporici.cz   

   

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři