Oslavte Nový rok aktivně. Tradiční pochod míří křivoklátskými lesy na Vraní skálu

29. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Přemýšlíte, jak netradičně prožít Nový rok? Pokud jste rádi aktivní, zkuste vyrazit na jeden z novoročních pochodů. Klub českých turistů je pořádá pravidelně už od osmdesátých let. Vždy vedly na nějaké zajímavé atraktivní místo v blízkosti menších měst a obcí. Jedním z nich je Křivoklátsko.

Už po čtyřiatřicáté se v pondělí 1. ledna vydá skupina milovníků turistiky ze Zdic u Berouna na Vraní skálu. Mnozí po silvestrovských oslavách dojdou pouze ke skále a na její vrchol už si netroufnou. Ale atmosféra bude určitě jako vždy srdečná a pod skálou se všichni zahřejí teplými nápoji.

Vraní skála je součástí přibližně kilometrového hřebene buližníkových skal, který začíná nad obcí Svatá a končí na samotné Vraní skále. V okolí je přitom rozesetých přibližně 500 menších či větších skalisek. Mezi nimi například Hudlická skála, Svatská skála, Jehlovka a jiné.

Vraní skála je ale jedinečná svým výhledem a také jistou tajuplností. Schovává se v lese a černé buližníkové stěny skal vypadají opravdu tajemně. Ostatně buližník je velmi tvrdá tmavá hornina pocházející ze starohor a je známá mimo jiné tím, že se v klenotnictví používá k ověření ryzosti zlata.

Vraní skála má i horolezecké cesty

Buližník najdete na větry ošlehané Vraní skále mimořádně členitý. Skála je velmi ostrá a kolmá. Z jedné strany se nachází výstup pro pěší. Ovšem stoupá se náročným terénem a musíte se přidržovat kamenů a využívat přírodní chyty a stupy ve skále. Přibližně v polovině se nachází dřevěná lávka, která vede přes hlubokou průrvu. Kdo chce vystoupat až na samotný vrchol, musí odtud absolvovat ještě asi třímetrový výstup po ostré skále, kdy už je nutné přidržovat se kovového zábradlí.

Poslední výstup na samotný vrchol je poměrně náročný, ale můžeme se tu přidržovat zábradlí

Naopak z druhé strany Vraní skály je stěna kolmá jako zeď. Jde proto o oblíbené místo horolezců. Ve skále jsou patrné skoby a různé šipky, které ukazují horolezecké trasy a místa vhodná k výstupu.

Výhled z vrcholu Vraní skály je neopakovatelný, pod sebou máte křivoklátské lesy jako na dlani. Z této výšky můžete obdivovat různorodost stromů i jejich barevnost. Na nejvyšším bodě čekají kovová mířidla zaměřená na konkrétní zajímavé cíle. Otevírá se tu krásný pohled na Brdy a horu Plešivec. Na dohled je Krušná hora s rozhlednou Máminkou, Velíz, Hudlická skála nebo hrad Točník.

Spustit audio