Ostravou se podle nové mapy můžete projít kolem soch a uměleckých děl

5. květen 2017
Česko – země neznámá

Už před rokem vznikla v Ostravě nová internetová databáze a zároveň tištěná mapa, které zájemce provádí kolem soch a dalších uměleckých děl umístěných ve veřejném prostoru. Internetová databáze i mapa nesou název Ostravské sochy.

Antikvariát a klub Fiducia spolu s historikem Jakubem Ivánkem a okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu přináší uměnímilovným obyvatelům a návštěvníkům severomoravské metropole nevšedního průvodce, kterého mohou využít při procházce městem. A určitě se bude hodit i badatelům při odborné práci.

Jeden z iniciátorů vzniku databáze a autor jejích hesel Jakub Ivánek věří, že ji lidé budou rádi využívat. Kompletní databázi si můžete prohlédnout na internetu. Tištěná mapa se zase dá snadno složit do kapsy. Díky grantu je k dostání za 30 korun, a to jak v Antikvariátu a klubu Fiducia, tak v informačních centrech města a u spřátelených prodejců.

Databáze vzešla z dlouhodobé dokumentace uměleckých děl v terénu, archivech i literatuře a nabízí uživateli ucelený pohled na uměleckou výzdobu Ostravy. Zaznamenává existující artefakty, ale také již zaniklá díla veřejného prostoru a budov, která mají, či v minulosti měly, charakter městské vybavenosti. Obsahuje nejen plastiky a reliéfy, ale rovněž mozaiky, sgrafita, nástěnné malby, ale také například různé designové objekty.

Účel databáze je podle Jakuba Ivánka dvojí: jednak se snaží popularizovat umění. Zároveň chce ale upozornit na jeho důležitost v rámci městského inventáře, tedy v prostoru, ve kterém žijeme, a který tato díla kultivují. Kromě toho chce také poskytnout základní informace o zařazených dílech, které bude možné dále zužitkovat v odborném výzkumu.

Internetová databáze nabízí úplný pohled na uměleckou výzdobu Ostravy

Autoři internetové databáze a tištěného průvodce věří, že už samo zachycení jednotlivých objektů může mít zásadní význam jak pro budoucí paměť města, tak pro jeho současné vnímání.

Databázi www.ostravskesochy.cz vytvořil Antikvariát a klub Fiducia spolu s historikem Jakubem Ivánkem a okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu za finanční podpory Statutárního města Ostravy a Ministerstva kultury ČR.

autor: dam
Spustit audio