Ostravské muzeum představuje korunovační klenoty, které se zapsaly do dějin světa

15. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Královská koruna. Zlatý kruh moci a síly. Vznešený symbol, před nímž se po staletí skláněly davy. Jejich originály a vynikající kopie představuje výstava Ostravského muzea nazvaná Korunovační klenoty v dějinách světa. K návštěvě láká od 9. prosince 2016 do 5. března 2017.

„Výstava je zapůjčena z nejslavnější světové sbírky replik korunovačních klenotů firmy Juwelier Abeler v německém Wuppertalu, kde je uložena v trezoru a veřejnosti není přístupná. V takovém rozsahu, jak ji uvidíte v Ostravském muzeu, se představuje úplně poprvé,“ říká o výstavě ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Zvláštního přijetí se v muzeu dostalo stříbrné koruně z cášské busty Karla IV. Karel jí byl korunován římsko-německým králem v roce 1349. Koruna je nyní v muzeu podruhé, a to po šesti letech, kdy byla součástí výstavy Král, který létal - Jan Lucemburský. „Panovníka Karla IV. připomíná také koruna Svaté říše římské, Svatováclavská koruna a železná koruna Lombardie. Všechny čtyři koruny měl Karel IV. právo nosit na své vznešené hlavě,“ dodává Jiřina Kábrtová.

Ostravské muzeum vystavuje více než 80 unikátních replik korunovačních klenotů významných říší Evropy. Mimo jiné například i koruny, jejichž originály jsou uloženy v ruském Kremlu. Zdobí je kožešiny a precizní zlatnické filigrány.

„Vystavena je i Svatoštěpánská koruna Uherského království, jejíž kříž „nakřivo“ na vrcholu koruny vyvolává řadu teorií a pověstí, proč tomu tak je. Nádherně zdobená rakouská císařská koruna, jablko a žezlo nás zase zavádějí ke známému panovníkovi Rudolfu II. Zastoupena je také celá škála korun prezentujících dosud vládnoucí panovníky Velké Británie,“ popisuje výběr exponátů Jiřina Kábrtová.

Ostravské muzeum vystavuje více než 80 unikátních replik korunovačních klenotů významných říší Evropy

Výstava ukazuje i koruny z Asie, Ameriky a Afriky

Přestože koruny zdobí jen „náhražky“ světoznámých diamantů, člověk si stejně při pohledu uvědomuje jejich obrovskou hodnotu. „Proslulá je koruna francouzského krále Ludvíka XV. a vidět můžeme i velikášství Napoleona I., kdy mezi exponáty najdeme několik korun i speciální vavřínový věnec,“ doplňuje ředitelka muzea.

Návštěvníci mohou vidět také skvosty, které nosili panovníci říší Asie, Ameriky a afrických kmenů. Do exotických zemí zavádí koruna Siamského království, koruna etiopského císaře Menelika II., replika zlaté koruny Inků a mnohé další. Výstavu doplňují i fotografie nejznámějších evropských korunovačních katedrál a speciální část tvoří jednoduchý přehled dosud vládnoucích panovnických rodů v Evropě.

Korunovační klenoty v Ostravském muzeu

Výstavou Korunovační klenoty v dějinách světa se Ostravské muzeum připojuje k završení letošních oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. Zároveň touto výstavou zahájí oslavy 750 let od první písemné zmínky o městě, která pochází z roku 1267.

Ostravské muzeum je otevřeno denně od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 13 hodin a v neděli od 13 do 17 hodin. Další informace najdou zájemci na adrese www.ostrmuz.cz.

autor: čan
Spustit audio