Otáčivé hlediště mají i v Týně nad Vltavou. V zimě před ním odehráli Mrazíka

6. únor 2017
Česko – země neznámá

Když se řekne otáčivé hlediště, s největší pravděpodobností vás automaticky napadne Český Krumlov. Jenomže v naší republice jsou otáčivé hlediště dvě. Druhé mají ochotníci v Týně nad Vltavou, kteří si ho postavili vlastníma rukama. Jako základ stavby použili železnou konstrukci pro diváky vyřazenou z trocnovského areálu Jana Žižky.

Každý divadelní soubor má své příběhy a někdy až legendy, ať už o svých členech, nebo o svém vzniku. U zrodu ochotnického divadla v jihočeském Týně nad Vltavou stáli studenti, kteří tam už v roce 1855 uvedli veselohru bechyňského autora Václava Křížka nazvanou Nové divadlo. Od té doby se v Týně hraje ochotnické divadlo nepřetržitě.

O další důležité etapě Divadelní společnosti Vltavan vypráví režisér Ivan Sýkora. Jedná se právě o vznik vltavotýnské točny. Vznikla na počest 100. výročí znovuotevření Národního divadla v Praze a týnští ochotníci ji postavili prý za pouhé dva měsíce.

„Divadelní společnost Vltavan má 65 členů a zhruba dvacet dalších, kteří obstarávají techniku nebo vypomáhají jiným způsobem,“ říká Ivan Sýkora s tím, že mezi nejúspěšnější odehrané tituly patří Kráska a zvíře, Balada pro banditu nebo Postřižiny. V novém roce čeká na diváky například Noc na Karlštejně.

Pohostinsky vystupují každoročně na vltavotýnském otáčivém hledišti i jiné, spřátelené soubory.

Točna Týn nad Vltavou II

Do konstrukce zatékalo, bylo třeba ji odborně opravit

Na otáčivém hledišti, přesněji řečeno před a okolo otáčivého hlediště, se hraje každým rokem vždy od konce června do začátku září čtyřikrát týdně. Točnu najdete v Bedřichových sadech na místě původního hradu. Jeho podoba se nedochovala, zbyly jen některé části, jako například kamenný most nebo sklepení. Celý park nyní prochází zásadní revitalizací.

„Naší zatím poslední odehranou inscenací byl Mrazík, kterého jsme pro obyvatele Týna nad Vltavou a další hosty sehráli 26. prosince 2016. Hrát jsme mohli i díky vstřícnosti dodavatelů revitalizace a místní úklidové firmy,“ říká Ivan Sýkora. Dodává, že v roce 2016 pracovali ochotníci také na konstrukčních prvcích otáčivého hlediště. Původní konstrukce proběhla ryze svépomocí, a tak je pochopitelné, že se některé drobné nedostatky časem projevily.

Protože jde o tvarově komplikovaný útvar, nepodařilo se původně dokonale zajistit nepromokavost. Do vnitřku zařízení zatékalo na několika místech, a to hlavně do zázemí pro herce a pro přechodné skladování techniky.

„Proto jsme nechali strhnout poslední řady po bocích ovládací technické kabiny a odborná klempířská firma zajistila několikavrstevnou podlahu a napojení na technickou kabinu tak, aby již nedocházelo k zatékání dovnitř,“ shrnul Ivan Sýkora.

Zároveň divadelníci vytrhali vnitřní podlahy a položili nové. Tyto práce musí ještě před začátkem nové divadelní sezóny dokončit.

Spustit audio