Padrťské rybníky představují vodní oázu v srdci Brd. Vzácné jsou nejen svojí polohou

13. duben 2018
Česko – země neznámá

V Chráněné krajinné oblasti Brdy, konkrétně v její západočeské části najdete kromě rozlehlých lesů, několika skalnatých vrcholů a dalších krásných přírodních míst také jeden vodní unikát. Padrťské rybníky.

Skládají se ze dvou vodních ploch, Hořejšího a Dolejšího rybníka. Vznikly už ve středověku. Rozprostírají se v Padrťském údolí, kde se dříve nacházela obec stejného názvu. Lidé tu žili do konce druhé světové války.

Název Padrť je pravděpodobně odvozený od drcení dřeva, které tady v minulosti probíhalo. V oblasti totiž bývaly železné pece. Pece i lidská obydlí už dávno vzal čas. Zůstala jen překrásná a nedotčená příroda.

Paradoxně ji chránil zákaz vstupu do oblasti Brd. Ještě před pár lety zde byl vojenský újezd. Dnes ho připomínají jen varovné cedule na několika místech. Upozorňují na dosud od munice nevyčištěná území, do kterých se zatím vstupovat nesmí.

Slušným turistům vstup povolen

To ale naštěstí není případ Padrťských rybníků. Tady už kromě vodních ptáků a ryb patří příroda i všem slušným turistům. Dokladem toho jsou novotou zářící turistické značky a ukazatele Klubu českých turistů.

Hořejší Padrťský rybník v Brdech

Padrťské rybníky se nacházejí v samotném srdci Brdské vrchoviny, v takzvaných Středních Brdech v průměrné nadmořské výšce 640 metrů. Jsou jednou z nejcennějších součástí Chráněné krajinné oblasti Brdy.

Kromě zachovalého rašeliniště, hnízdišť mnoha vodních ptáků nebo loviště orla mořského jsou Padrťské rybníky vzácné svojí polohou. Jedná se totiž o nejvýše položené náhorní hospodářské rybníky u nás.

Hořejší Padrťský rybník má rozlohu 115 hektarů. Dolejší Padrťský rybník jen 65 hektarů. A kudy se k nim nejlépe dostanete? Pěšky nebo na kole po červené turistické trase z Míšova nebo po zelené značce z Rožmitálu pod Třemšínem.

autor: Pavel Halla
Spustit audio