Pardubice mají svoji Pohádkovou zahradu. Zvířata se v ní pohybují volně a dělají radost nejen dětem

1. září 2023

Pohádková zahrada v Pardubicích má už několik let svoje stálé návštěvníky a také obdivovatele. Je totiž místem, kde našla svůj domov opuštěná nebo týraná zvířata. V Pohádkové zahradě spolu žijí v harmonii a tahle atmosféra prostupuje celým areálem. Můžete se tu procházet přímo mezi zvířaty a hladit si je. Jsou na to zvyklá. A možná to i potřebují.

Pohádková zahrada se nachází poblíž pardubického židovského hřbitova a přírodní lokality Červeňák. Funguje už sedm let a za tu dobu jí prošly stovky zvířat. Těch, o které se nikdo nemohl nebo nechtěl starat. Zakladatelkou a dobrou duší Pohádkové zahrady je Romana Vojířová, která ji pro návštěvníky otevírá každý den. Včetně Vánoc i Silvestra.

V zahradě se setkáte zejména s hospodářskými zvířaty, v současné době jich tam žije asi dvě stě. „Příběh naší zahrady začal záchranou kozy Anežky. V době, kdy jsme se zahradu rozhodli budovat, se záchraně hospodářských zvířat nevěnoval prakticky nikdo,“ vysvětluje Romana Vojířová. „Nelíbilo se nám, že lidé rozdělují zvířata na domácí mazlíčky a zvířata hospodářská, ke kterým se často přistupuje spíš jen jako ke zboží. Ale i hospodářská zvířata cítí bolest, lásku, strach. A to se tady snažíme lidi naučit, aby to tak vnímali.“

Husy neštípou a lamy neplivou

V poměrně rozlehlém areálu Pohádkové zahrady se mohou návštěvníci pohybovat volně. Jsou tu sice voliéry a výběhy, ale většina zvířat se pohybuje přímo na cestičkách mezi nimi. Na lidi jsou podle Romany Vojířové zvyklá. „Nejsme zookoutek ani zoologická zahrada, zvířata nemáme zavřená v ohradách, samozřejmě kromě těch, se kterými by ten kontakt mohl být nebezpečný, jako jsou třeba koně. Ale třeba taková husa Máňa, naše paní ředitelka, rozhodně nikoho nepoštípe a klidně se nechá hladit mezi křídly.“

Kachny i husy v Pohádkové zahradě prý neštípou

Většina zvířat Pohádkové zahrady má svá jména. Pravda, kromě hejna holubů nebo kachen. Těm tu říkají jednotně soudružky. V Pohádkové zahradě uvidíte také prasnici Olivku nebo kozla Venouška. Ten společně s beranem Arnoštem patří k nejstarším obyvatelům areálu. Nejexotičtějšími obyvateli zahrady jsou lamy. Na kontakt s návštěvníky jsou zvyklé, a tak se klidně pohybují na volném prostoru.

Pohádková zahrada je otevřená každý den. Areál doplňují herní prvky, trampolína, dřevěná pexesa a infopanely o zvířatech a jejich chovu. Návštěvníci tu mají také k dispozici drobné občerstvení. Pohádková zahrada je oázou klidu a patří k milým odpočinkovým místům nejen pro obyvatele Pardubic, ale i pro návštěvníky ze širokého okolí. Často tu potkáte školní výlety a zakladatelka zahrady Romana Vojířová se věnuje dětem i v rámci příměstských táborů.

Zvířata jsou na lidi zvyklá, návštěvníci si je mohou pohladit
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.