Pardubická nemocnice jednala kvůli výpovědím lékařů, nabídla vyšší příplatky

22. duben 2024 08:40

Pardubická nemocnice nabídla zaměstnancům vyšší příplatky. Jde o jeden z výsledků jednání společnosti Nemocnice Pardubického kraje a lékařských odborových svazů kvůli výpovědi 56 doktorů Pardubické nemocnice z konce března.

Zástupci společnosti Nemocnice Pardubického kraje, Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu (LOK) se dohodli na návrhu, který reaguje na požadavky lékařských odborů. Výsledkem je kompromis na zvýšení příplatků zaměstnancům.

Podle hejtmana Martina Netolického (3KP/SOCDEM) dává jednání naději, že se nemocnice s lékaři dohodne, uvedl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. Lékařské odbory do jednání vstupovaly se třemi okruhy požadavků. “Výsledkem je kompromis v podobě navýšení příplatků za práci v noci a o víkendu pro všechny zaměstnance Nemocnice Pardubického kraje,” uvedl Netolický.

„V rukou lékařů“

Takto nastavená dohoda podle generálního ředitele Nemocnice Pardubického kraje Tomáše Gottvalda mimo jiné znamená, že nebude třeba znovu otevírat kolektivní vyjednávání, protože plánované navýšení se dotkne všech kategorií zaměstnanců. “S tímto návrhem či nabídkou se všechny tři strany rozešly, taková je nabídka, která byla akceptována. Nyní se bude jednat s lékaři, kteří podali výpověď, jak se k tomu postaví. Je to v jejich rukou,” řekl ČTK Barták.

Podle Netolického také změna legislativy znamená ne zcela jednoduchou změnu ve vykazování práce. “Dohodli jsme se proto na zlepšení nastavení komunikace zaměstnanců s vedením nemocnice a personálním oddělením v případě, kdy bude pochybnost o výpočtu čisté mzdy zahrnující vedle hlavního pracovního poměru také práci přesčas či práci o svátcích, v noci a o víkendech,” popsal Netolický.

Nadstandardní růst platů?

Výpovědi podali lékaři z šesti oddělení, deset na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO). Péči v nemocnici to zatím neohrožuje. Pod krajskou společnost Nemocnice Pardubického kraje patří nemocnice v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí. V lednu se dohodla s odbory, že v nich vzrostou lékařům mzdy o 5000, 8000 a 15 000 korun měsíčně, všem ostatním pracovníkům o osm procent.

Podle zdravotnické firmy vyšla zaměstnancům nadstandardně vstříc, zvýšení mzdy je součástí nárokových složek, u lékařů a sanitářů se celý nárůst promítá přímo do tarifů. Změny se týkaly už lednových mezd.

autoři: Šárka Rusnáková , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související