Pardubický pivovar vaří bez přestávky. Pivo se už před 100 lety vyváželo do Egypta

26. červenec 2017
Česko – země neznámá

V pardubickém pivovaru můžete absolvovat prohlídkový okruh, kde se samozřejmě dozvíte, jak se vaří pivo. Zjistíte ale spoustu dalších zajímavostí. Na konci 19. století nestačily rychle se rozrůstajícím Pardubicím čtyři malé pivovary, a proto vznikl nový moderní pivovar nedaleko tehdejšího vlakového nádraží. První výstav proběhl v červenci roku 1872.

V roce 1890 uvařil sládek Alois Šimonek první várku 19 stupňového pardubického Portera. Do té doby sládek putoval po pivovarech a sbíral zkušenosti, a to nejen v rámci rakousko-uherského mocnářství, navštívil i Anglii a Rusko. Chutnala mu silná piva, která popíjeli nosiči v anglických docích a jejich baltickou variantu námořníci v Petrohradě.

Pardubická verze byla na oproti severským příbuzným spodně kvašená a brzy se stala velkým hitem. Vysokoalkoholické pivo se považovalo za sváteční pití, doporučovalo se jako lék na chudokrevnost a životabudič pro ženy po porodu. Díky vysokému podílu alkoholu vydrželo i transport přes moře, a tak se už před první světovou válkou dováželo do Egypta. Receptura sládka Šimonka se v pivovaru předává ze sládka na sládka už 127 let.

Měšťanský pivovar

V pardubickém pivovaru se vaří od jeho založení do dnešních dnů bez přestávky. I přesto, že byl po válce znárodněn nebo po roce 1989 zprivatizován. Velkou modernizací prošel v roce 1989, kdy došlo k vybudování nových varen. Velkou část produkce navíc začal řídit počítač, šlo o první počítačem řízenou varnu v tehdejším Československu.

Minipivovar Arnošt je takovou laboratoří pivovaru velkého

Součástí návštěvnického okruhu je i zastávka v minipivovaru, aby zájemci získali srovnání, jak se pivo vaří v menších objemech. Pardubický pivovar využívá malý pivovar jako laboratoř, kde zkouší nové druhy a nové chutě. Vaří také sezónní druhy, které by se ve velkém vyrábět nevyplatilo.

autor: KSA
Spustit audio