Párky existují přes 500 let. Ohřívejte je, ale nevařte

Někdo dokáže párky jíst s hořčicí a chlebem k snídani, svačině i večeři. Jemné, holandské se sýrem, šunkové nebo debrecínské. A prvním druhem byly frankfurtské. V německém městě, které jim dalo jméno, si na nich pochutnávali prý už v patnáctém století.

Ve Frankfurtu nad Mohanem se podle záznamů kronikáře Achilla Augusta Lersnera párky prodávaly už v roce 1487. První závazný recept na frankfurtské párky z roku 1749 určil, aby řezníci k jejich výrobě používali libové maso z boku. Při korunovaci císaře Maxmiliána II. Bavorského se tyto párky objevily na menu korunovační hostiny.

Frankfurt – Vídeň – Vysočina

Během 19. století se výroba párků rozšířila a zdokonalila. Řezníci, kteří nějaký čas působili ve Frankfurtu, pak šířili recept dál do světa. Do Vídně zavedl jejich výrobu řezník Johan Georg Lahner roku 1805. A z Vídně se obliba párků označovaných jako vídeňské přenesla i do českých zemí.

U nás získal párek nadšené strávníky hlavně díky Satrapovým výrobnám ve Studené, později v Kostelci u Jihlavy. Šunky, párky, trvanlivé salámy i konzervy z továren, které založil František Satrapa a posléze vedl jeho syn Jan na Vysočině, byly prvorepublikovou pochoutkou. Mnohé se vyrábějí dodnes, byť pod jinou značkou.

Párkům daly jméno dvojice

„Je to směs hlavně vepřového a hovězího, případně se přidávají jiné druhy masa,“ vysvětluje pražský řezník Tomáš Hudera. „Záleží na receptuře výrobce, který párky dělá. Maso se namele najemno a pak se na speciálním stroji vyšlehá do pojivé jemňounké hmoty.“

Šunkový párek

Hmota se dochutí a masová směs se narazí do střívka o průměru obvykle 1 centimetr. „Střívko by u nejlepších párků mělo být přírodní, skopové,“ dodává Hudera. Dřív se párky přetáčely po 10 až 20 centimetrech po dvojicích, které daly výrobku český název. Moderní průmyslová výroba vyrábí párky v souvislém pletenci.

Ohřívat, ale nevařit

Párky se typicky kromě soli a pepře koření sladkou paprikou, muškátovým oříškem a novým kořením v případě jemných párků. Kmín, pálivá paprika a někdy i česnek se používá u debrecínských. Bílý pepř, muškátový květ a muškátový oříšek je zase charakteristický pro frankfurtské párky.

Párky ohříváme ve vodě asi 5 minut, nevaříme

Párky si ohříváme, opékáme, někdo je i nakládá. Jiný je zbaští studené z papíru už po cestě z uzenářství. A taky je lze ohřívat v mikrovlnné troubě. Je to rychlé a jednoduché. Většinou ale párky prasknou a ztratí chuť šťavnatého párku s napnutým střívkem. „Párky ohřívejte, ale nevařte,“ nabádá Tomáš Hudera.

„Měla by to být voda těsně pod bodem varu, která lehce probublává. Párek v ní nechte alespoň pět minut, aby se vám hezky prohřál. Když ho vyjmete a uprostřed zlomíte, měl by krásně křupnout.“ K tomu si dopřejte hořčici, možná křen, čerstvý chleba. A zbývá jen popřát dobrou chuť.