Páteční Noční linka: Český jazyk kolem nás

25. září 2020

Jak vnímate současnou podobu češtiny, vadí vám něco v mluveném projevu? Rozumíte dnešní řeči mladé generace a profesionálních mluvčích?

Dnešní podoba našeho jazyka je bezesporu jiná, než před sto lety. A rozhodně jinak vypadala čeština v době národního obrození. Vyvíjí se, je živá. A objevují se v ní nová slova, nová spojení, mění se její pravidla.

Možná si vzpomenete na syrup, fisminutku, kolchoz, ale i dobu, kdy jediná přípustná podoba číslovky 3 ve druhém pádu množného čísla bývala „tří“.

A jsme-li jen trochu konzervativní, jistě najdeme i pár věcí, se kterými se ne a ne smířit. Řeknete to v dnešní Noční lince? Borek Kapitančik bude čekat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.